Puheenaihe

Näin koulut ehkäisevät seksuaalista häirintää: 24-sivuinen opas

Koulut ovat saaneet oman oppaansa seksuaalisen häirinnän ehkäisemiseen. Korkeakoulut saavat omat ohjeistuksensa myöhemmin keväällä.

Kirjalainen Tarja

Peruskouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille on valmistunut opas seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemisestä ja siihen puuttumisesta.

Opetushallituksen julkaisema 24-sivuinen, A4 kokoa oleva opas on laadittu opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) toimeksiannosta.

Korkeakoulut saavat oman ohjeistuksensa myöhemmin keväällä.

Lisäksi ministeriö käynnistää keväällä oppimisyhteisöjen turvallisuuskulttuuria kehittävän toimenpideohjelman.

– Jokaiselle lapselle ja nuorelle on taattava koskemattomuus, turvallisuus ja mahdollisuus kasvaa omana itsenään, suojassa häirinnältä ja hyväksikäytöltä, opetusministeri Grahn-Laasonen sanoo.

– Vakavinta on se, ettei lasten ja nuorten hätään ole aina suhtauduttu vakavasti, ei ole uskottu eikä puututtu. Nyt on kerta kaikkiaan yhdessä laitettava kuntoon käytännöt, miten häirintään puututaan.

Oppilaitoksilla on lain asettama velvoite huolehtia turvallisesta ympäristöstä sekä ehkäistä seksuaalista häirintää ja puuttua siihen.

– Ohje tuo näkyväksi keinot, joita oppilaitoksilla on ilmiön ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi, kuvailee opetusneuvos Kristiina Laitinen.

– Se kattaa aiheen käsittelyn myös eri oppiaineissa sekä antaa konkreettisia toimintaohjeita rehtoreille, opettajille, opiskeluhuollolle, opiskelijoille ja huoltajille.

Tasa-arvolaki kieltää seksuaalisen häirinnän ja edellyttää puuttumaan siihen. Terveydenhuoltolaki puolestaan velvoittaa tarkastamaan kolmen vuoden välein koulujen ympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä psykososiaalisen hyvinvoinnin.

Tarkastus kattaa myös seksuaalisen häirinnän ja siihen liittyvät toimintatavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Seksuaalinen häirintä yleistä alakouluikäisten kesken – "Toiset pojat yrittävät pakottaa puristelemaan tyttöjä rinnoista"10.2.2018 18.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat