Paikalliset

Kangasalan Jukolan viestin valmistelut etenevät vauhdilla – kesän 2019 suurtapahtumaa on suunniteltu jo vuosia

Kangasalle odotetaan jopa 20 000 suunnistajaa. Kuva on kesän 2016 Venlojen viestin startista Lappeenrannasta.

SSL

Vaikka kesään 2019 on vielä aikaa, ovat Jukolan viestin valmistelut Kangasalla täydessä vauhdissa. Valmistelut on itse asiassa aloitettu jo viisi vuotta sitten. Tiedotuspäällikkö Outi Hytönen kertoo, että suunnitelmat etenevät aikataulussa.

– Suurimmat suunnitelmat pitää olla jo valmiina ja vastuuhenkilöt ovat jo tiedossa, Hytönen kertoo.

Kun suunnistusseura Kangasalan SK viisi vuotta sitten haki kilpailuja, oli maanomistajien kanssa tehty jo tunnusteluja kilpailumaaston saamiseksi. Myös vesi-, sähkö- ja matkapuhelinverkon alustavat suunnitelmat on jo tehty.

– Se on kuin pieni kylä, Hytönen kuvaa.

Kangasala SK on 300:n hengen seura ja Hytönen kertoo, että yllättävää on ollut, kuinka monen alan ammattilaisia seurasta löytyy.

– Kuka on suurtalouskokki, vastaa ruokahuollosta, isäni on lääkäri ja hän vastaa ensiavusta. Turvallisuudesta vastaa eläkkeellä oleva palopäällikkö, Hytönen kertoo.

– Joutuu vapaa-aikana tekemään vähän samoja hommia kuin töissä. Tämä on niin iso tapahtuma, ettei voi alkaa harjoittelemaan.

Jukolan viesti järjestetään joka vuosi ja Hytösen mukaan tieto siirtyy järjestäjien välillä hyvin. Lisäksi kesän 2018 Lahti-Hollola-Jukolaan on lähdössä Kangasalta väkeä talkoolaisiksi. Kaikkeen yritetään varautua, mutta yllätyksiäkin voi tulla. Esimerkiksi kesällä 2016 Lappeenrannassa järjestetyssä Lappee-Jukolassa satoi niin paljon vettä, että pelto muuttui mutavelliksi ja autot jäivät jumiin.

– Meillä on varmaan historian viimeinen pelto-Jukola. Aiemmin peltokeskukset ovat olleet tavallisia, mutta tapahtuma koko ajan kasvaa, Hytönen sanoo.

– Meillä on parkkipaikat muutaman kilometrin päässä ja sieltä bussikuljetus.

Luonnonvoimille ei voi mitään, mutta Hytönen toteaa, että nyt sekin osataan ottaa huomioon.

– Suunnistajat onneksi ymmärtävät, että ollaan lähdössä vuorokaudeksi ulko-olosuhteisiin. Se kuuluu suunnistukseen, että ollaan siinä säässä, mikä sillä hetkellä on.

Tänä vuonna järjestettävässä Lahti-Hollola-Jukolassa tavoitteena on saada 20 000 suunnistajaa. Kangasalla pyritään samaan.

– Uskon, että meille se sama määrä saadaan. Sijainti on niin hyvä, kun on kahden tunnin matka Helsinkiin, Turkuun ja Jyväskylään ja tietysti Tampere lähellä.

Kun muun yleisön ja huoltajat laskee mukaan, Kangasalla voi Jukola-viikonloppuna vierailla jopa 40 000 ihmistä. Sellainen määrä ihmisiä on merkittävä myös Kangasalle itsestään.

– Kangasala on vuoden ajan kaikkien suunnistajien mielessä ja huomion keskiössä. Jukola on silloin koko Pirkanmaan kesän suurin tapahtuma. Kaupungille se on valtava mahdollisuus saada näkyvyyttä.

Harjoittelu Kangasalla alkaa jo ensi syksynä. Jukola-maasto on ollut käyttökiellossa jo pitkään, mutta seura tarjoaa suunnistajille vastaavanlaista maastoa harjoittelukäyttöön.

– Huippusuunnistajien leirien lisäksi myös yhä useammat kuntosuunnistajat tulevat harjoittelemaan tyyppimaastoihin.

Jukolan viesti

Vuonna 2019 Kangasalla suunnistetaan 71. Jukolan viesti ja 42. Venlojen viesti.

Venlojen viestissä on neljä osuutta. Jukolassa suunnistetaan seitsemän osuutta.

Venlojen viestissä saavat kilpailla vain naiset, mutta Jukolaan viestiin voivat osallistua sekä miehet että naiset. Molempiin viesteihin voivat osallistua kaikki yli 15-vuotiaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat