Paikalliset

Tunnistaisitko sinä nämä taulut väärennöksiksi? Suuri taidehuijausoikeudenkäynti jatkuu Tampereella

Suureen taidehuijausoikeudenkäyntiin on varattu Pirkanmaan käräjäoikeudessa lukuisia käsittelypäiviä. Viimeiset käsittelypäivät on luvassa toukokuussa. Kuvan taulut ovat kaikki väärennöksiä.

Pekka Ruissalo

Seitsemän törkeästä rahanpesusta syytettyä odottaa Pirkanmaan käräjäoikeuden käytävässä oikeuskäsittelyn alkua varhain perjantaiaamuna. Aloitusajankohdasta ollaan kuitenkin myöhässä: salin ovi aukeaa vasta varttituntia merkityn ajankohdan jälkeen. Selviää, etteivät kuulutukset ole toimineet.

Sisällä salissa odottaa jo rykelmä tauluja, jotka kaikki ovat väärennöksiä. Näitä myymällä syytetyt ovat syyttäjän mukaan ansainneet sievoisen potin rahaa, yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Maallikko ei osaisi tauluista sanoa pidemmälläkään katsomisella, ovatko ne väärennöksiä vai eivät. Joku kuitenkin osaa: perjantain ensimmäisenä todistajana kuullaan helsinkiläistä konservaattoria, jolla on ammatillinen pätevyys arvioida taideteosten alkuperää.

– Ammattilainen pystyy arvioimaan töiden aitouden tarvittaessa nopeastikin, konservaattori sanoo.

Maallikolle voi käydä taulukaupassa huonostikin. Suurimmat menetykset asiakokonaisuudessa on kärsinyt mies, jolle myytiin 12 väärennettyä Reidar Särestöniemen taulua sekä yksi Ellen Thesleff. Näissä kaupoissa mies menetti yli 200 000 euron verran rahaa.

Muutenkin syytetyt ovat syyttäjän mukaan olleet tapauksen osalta kekseliäitä. Akseli Gallen-KallelanImatra talvella-öljyvärityöstä on tullut Imatrankoski. Se teki kauppansa 135 000 euron ostosummalla.

Asiakokonaisuus on laaja, ja sille on varattu lukuisia käsittelypäiviä maaliskuulta, huhtikuulta ja toukokuulta. Tapauksen avaintodistaja on lempääläläinen Veli Seppä, joka tuomittiin taideväärennöksistä taannoin lähes kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat