Puheenaihe

Meno käy härskiksi vuokramarkkinoilla – ”Viiden prosentin lisäys ei ole harvinainen”

Kuvituskuva.

Arkisto/ Armi Suojanen

Vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna 2,5 prosenttia.

Vuokrien nousu jatkuu, ennustaa vuokravälittäjä Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

– Uusien nyt tehtävien vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokrat eivät enää nouse, mutta jo aiemmin menneinä vuosina tehtyihin vuokrasopimukseen tehdään edelleen inflaatioon nähden erittäin kovia vuokrankorotuksia, Metsola kommentoi.

Keskeinen syy tähän on yleistynyt tapa kirjata vuokrasopimuksiin korotusehdoksi indeksi lisättynä jollain tietyllä prosenttikorotuksella.

Metsolan mukaan kahden prosentin lisäystä indeksin päälle voi vielä pitää jotenkin kohtuullisena, mutta viidenkään prosentin lisäys ei ole harvinainen.

– Vuokrankorotuskirjeet ovat siis erittäin ärhäköitä suhteessa siihen, että inflaatio on hyvin matala ja uusien nyt tehtävien vuokrasopimusten vuokrat jopa laskevat. Koska vuokratilastoaineistossa vanhat aiempina vuosina tehdyt vuokrasuhteet ovat selvä enemmistö, niiden vuokrien korotukset dominoivat tilastoa.

Aktiivisimpia vuokrien korottajia ovat olleet suurimmat vuokranantajayhtiöt.

Yksityiset vuokranantajat lähettävät vuokrankorotusilmoituksia selvästi maltillisemmin ja ovat osin pidättäytyneet niistä kokonaan. Tilanne on mielenkiintoinen, katsoo Metsola.

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 2,3 prosenttia vuoden viimeisellä neljänneksellä, muualla Suomessa 2,5 prosenttia.

ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,6 prosenttia.

Vapaarahoitteisten asuntojen keskivuokra oli loka-joulukuussa 14,10 euroa neliöltä ja ARA-asunnoissa 11,76 euroa neliöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat