Puheenaihe

Ylen puoluemittaus: Aktiivimalli nosti SDP:n ohi keskustan – kokoomus ja PS myötätuulessa

Kuvituskuva.

Teemu Vestovuo

Kokoomus jatkaa suosituimpana puolueena ja SDP nousi tasapelitilanteesta keskustan ohi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, ilmenee Ylen teettämästä tuoreesta kannatusmittauksessa.

Muutokset ovat pieniä, vaikka mittausjaksolle osuivat presidentinvaalit, jossa kokoomustaustainen valitsijayhdistyksen ehdokas Sauli Niinistö voitti puolueiden asettamat ehdokkaat ylivoimaisesti.

Suurten puolueiden rökäletappio ei kuitenkaan näy puoluekannatuskyselyssä.

Historiallisen heikon äänimäärän presidenttiehdokkaansa taakse saanut SDP on parantanut kannatustaan vajaalla prosenttiyksiköllä. Tässä todennäköisesti näkyy laajasti vastustetun aktiivimallin vaikutus.

– Erityisesti aktiivimallia vastustaneen mielenosoituksen jälkeen tehdyissä haastatteluissa näkyy, että SDP on jopa suosituin puolue, sanoo Ylen jutussa Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja.

Taloustutkimuksen puhelinhaastattelujen perusteella kokoomuksen kannatus on 20,8 prosenttia. SDP:n kannatus nousi 18,7 prosenttiin ja keskustan laski 17,4 prosenttiin.

Vihreiden kannatus on vakiintunut 14 prosenttiin, joka on tasan sama tulos kuin Ylen viime mittauksessa vuoden lopussa.

Perussuomalaisten kannatus nousi presidentinvaalien myötä prosenttiyksikön verran 9,6 prosenttiin, kun puolueen ehdokas Laura Huhtasaari nousi kolmanneksi suosituimmaksi ehdokkaaksi.

Vasemmistoliiton kannatus aleni vajaan prosenttiyksikön 8,1 prosenttiin.

Presidentinvaaleissa laimeaksi jäänyttä Nato-keskustelua viritelleen RKP:n kannatus pysyi samalla tasolla kuin viime mittauksessa eli 4,6 prosentissa.

Presidentinvaalien ajan sivussa ilman omaa ehdokastaan olleet kristillisdemokraatit ja sininen tulevaisuus ovat menettäneet kannatustaan vajaan prosenttiyksikön. Edellisen kannatus on 3,2 ja jälkimmäisen 1,6 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat