Paikalliset

Teatteriarvio: Sisällissotaa käytiin Tampereella teatterissa sata vuotta sitten

TEATTERIARVIO Sata vuotta sitten kaikki muuttui Tampereella äkkiä. Kulttuurin kehdosta tuli ratkaisevien taistelujen tyyssija. Tätä hurjaa vaihetta kuvaa nyt Tampereen teatterin odotettu, historiallinen uutuusnäytelmä, jossa nähdään lavalla myös johtaja Reino Bragge.

Teatteri taistelussa 1918 hyödyntää koko talon näyttelijäkaartia, myös johtaja Reino Bragge on menossa mukana.Matti Hakulinen (edessä) tekee vahvan roolityön punapäällikkö Salmelana.

Heikki Järvinen

Tampereen Teatterissa piti 27. tammikuuta vuonna 1918 esittää Hirviherroja ja Regina von Emmeritziä. Suunnitelmiin tuli kuitenkin raju muutos: alkoi sisällissota ja teatteritalosta tuli punaisten päämaja.

Täsmälleen sata vuotta myöhemmin samassa rakennuksessa palattiin verisiin tapahtumiin: viime viikon lauantaina talossa sai ensi-iltansa 1918 Teatteri Taistelussa. Tampereen Teatterin pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen oivallus: hän sai loistavan idean miettiessään taloon sopivaa uutta näytelmää. Mikä olisikaan lähempänä kuin teatterin rooli sisällissodan taisteluissa. On arvioitu, että Tampereella käytiin tuolloin pohjoismaiden suurin kaupunkitaistelu.

Lyytikäinen on tehnyt valtavan työn tutkiessaan, kirjoittaessaan ja ohjatessaan näytelmän. Suurena apuna hänellä on ollut historiantutkija Tuomas Hoppu. Lopputulos on onnistunut: Tampereen Teatterissa ei yhtä vaikuttavaa tuotantoa ole ehkä koskaan ennen nähty.

Ohjaajan yhtenä lähtökohtana on ollut immersiivinen eli osallistava teatteri, jossa katsojasta tulee ikään kuin osa esitystä. Parikymmentä katsojaa kulkee näyttelijöiden mukana teatterin kellareissa ja ahtaissa käytävissä. Tämän elävämmäksi ei sodan taisteluiden tuntu voine tulla. Muu yleisö seuraa tapahtumia videoiden kautta.

Lyytikäinen on onnistunut välttämään puolueellisuuden; nyt ei olla punaisten eikä valkoisten puolella. Tietysti punaisilla on suurempi rooli, koska te pitävät teatteria päämajanaan.

Huumoriakin on mukana sopivin annoksin eikä näytelmä ole aiheestaan huolimatta synkkä. Risto Korhosen viinaan menevä elintarvikejaoston hankintapäällikkö, Mari Turusen vähälahjainen Soosi-Hanna ja itseään ihaileva Jukka Leistin esikuntapäällikkö Hyrskymurto keventävät kokonaisuutta. Antti Tiensuun hermoileva venäläisen everstiluutnantin tulkki on huikea - Ville Haapasalo osaa ollakin pelottava. Erinomaisesti venäjää puhuva Haapasalo nähdään näytelmässä neuvonantaja Georgi Bulatselina, joka kulkee kohti vääjäämätöntä elämänkohtaloa.

Esityksessä on mukana koko teatterin henkilökunta teatterinjohtaja Reino Braggea myöten. Kaikki tekevät loistavaa työtä. Tärkeiksi nousevat Matti Hakulisen punapäällikkö Hugo Salmela ja Elisa Piispanen hänen vaimonaan. Vaimon aidot kirjeet koskettavat. Arttu Ratinen tekee hienon roolityön puolueettomana pysyttelevänä insinöörinä. Martti Mannisen ja Pia Piltzin romanssia seuraa jännityksellä. Kirsimarja Järvisen rohkea venäläinen ylihoitaja on eleettömän hienovarainen työ. Ella Mettäsen Iidan kohtalo riipaisee.

MarjattaKuivaston taitava lavastussuunnittelu hyödyntää koko talon kapasiteettia ja olemusta. Joonas Tikkasen videot ovat samaten oleellinen osa mahtavaa kokonaisuutta.

Katariina Fleming

1918 Teatteri Taistelussa

Käsikirjoitus ja ohjaus Anna-Elina Lyytikäinen

Historia-asiantuntija Tuomas Hoppu

Lavastussuunnittelu Marjatta Kuivasto

Pukusuunnittelu Mari Pajula

Videosuunnittelu Joonas Tikkanen

Valosuunnittelu Raimo Salmi, Tuomas Vartola

Äänisuunnittelu Ivan Bavard, Jaakko Virmavirta

Rooleissa Reino Bragge, Arttu Ratinen, Eeva Hakulinen, Elina Rintala, Ville Majamaa, Markku Thure, Ville Haapasalo, Antti Tiensuu, Jukka Leisti, Risto Korhonen, Mari Turunen, Aliisa Pulkkinen, Ella Mettänen, Esa Latva-Äijö, Kirsimarja Järvinen, Pia Piltz, Martti Manninen, Matti Hakulinen, Elisa Piispanen, Valentin Salo, Loviisa Mounier/Moona Niemi sekä Tampereen Yhteiskoulun lukion poikia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat