Paikalliset

"Turkka käski minun tehdä kuin Sokrates, pistää pieniä kiviä suuhun ja mennä huutamaan..." – Tällainen mies on TTT:n johtajana aloittava Otso Kautto, katso video

Otso Kautolla on pitkä historia teatterin ja näytelmien maailmasta. Mies oli aikoinaan Jouko Turkan oppilas.

Pekka Ruissalo

– Jouko Turkka käski minun tehdä kuin Sokrates, pistää pieniä kiviä suuhun ja mennä huutamaan tuuliselle rannalle. Rannalla huutaminen suu täynnä kiviä on harjoite, joka sisältää ideaalin hyvästä puhumisesta. Hyvä puhe on selkeää ja kovaäänistä. En mennyt rannalle huutamaan suu täynnä kiviä, mutta opettelin puhumaan kovaa ja selkeästi artikuloiden.

Näin muistelee Tampereen Työväen Teatterin johtajana tammikuussa 2019 aloittava Otso Kautto aikaa jo edesmenneen teatteripersoona Jouko Turkan oppilaana. Mies kertaa Turkan oppeja artikkelissaan Kuvitelmassa ei ole mitään kuvitteellista.

Kautto ei kokenut Turkan oppien fyysisyyttä ongelmalliseksi urheilutaustastaan johtuen. Kautto on entinen maajoukkuetason uimari. Sen sijaan monet muut seikat tulivat uusina asioina.

– Tutustuminen Turkan lanseeraamien harjoitteiden maailmaan oli kiihottavaa. Niissä ei opeteltu varsinaisesti mitään tekniikkaa, ne olivat pikemminkin itsessään tekniikka, ja sen tekniikan tavoite oli mielentila, joka teki halutun esitystaiteen mahdolliseksi.

Vuonna 1962 syntynyttä Kauttoa kuvataan monipuoliseksi teatterintekijäksi. Hän on tehnyt töitä laitosteattereissa, pienryhmissä ja kansainvälisessäkin teatterimaailmassa. Teatteriohjauksia mies on toteuttanut yli 80.

Kauton työt ovat tuoneet miestä myös Tampereelle. Ensimmäistä kertaa mies ohjasi TTT:lle 1990-luvulla. Lisäksi mies on ohjannut näytelmät Yöllisen koiran merkillinen tapaus (vuodelta 2014) ja komedian Luulosairas, jota esitetään edelleen.

Tamperelainen uutisoi aiemmin perjantaina Kauton valinnasta TTT:n johtoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat