Puheenaihe

Tutkimus: Tukahdettu viha voi pitkittää kipua, vaikka syöpä olisi taltutettu

Kuvituskuva.

Arkisto/Juha Perämäki

Hoitoihin liittyvä kipu saattaa tuoreen väitöstyön mukaan pitkittyä ja heikentää rintasyöpää sairastavien elämänlaatua, vaikka yhä useampi sairastavista paranee.

Psykolologian maisteri Reetta Sipilä selvitti väitöstutkimuksessan tekijöitä, jotka vaikuttavat kivun kokemiseen rintasyövän vuoksi hoidetuilla naisille. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpäsairaus, johon sairastuu vuosittain noin 5 000 naista.

Tutkimuksessa oli mukana tuhat 18–75-vuotiasta naista, jotka oli leikattu rintasyövän vuoksi Helsingin yliopistollisessa sairaalassa vuosina 2006–2010.

Potilaat täyttivät ennen leikkausta kyselylomakkeet, joilla kartoitettiin heidän kipujaan, terveyshistoriaansa, masennusoireitaan, tilanne- ja yleistä ahdistustaipumustaan ja vihanhallintatapojaan. He olivat ennen leikkausta myös kipuja mittaavassa testissä.

Potilaat kirjasivat ylös ensimmäisen leikkauksen jälkeisen viikon ajan leikkausalueella tuntemaansa kipua. He vastasivat kipua ja mielialaa koskevaan kyselyyn yhden ja kuuden kuukauden, vuoden ja kahden vuoden ja kolmen vuoden kuluttua leikkauksesta.

Tutkimukseen osallistuneista 13,5 prosenttia kertoi kokevansa merkittäviä kipuja leikatulla alueella vielä vuoden kuluttua leikkauksesta.

Säde- ja sytostaattihoidot ja huomattava ylipaino ennustivat pitkittynyttä kipua. Ahdistuneisuus liittyyi akuuttiin ja pitkittyneeseen kipuun. Molempien riskiä lisäsi myös leikkaus, johon sisältyi kainalon tyhjennys.

Suurin osa potilaista toipui psyykkisesti hyvin vuodessa. Pienellä osalla ahdistus ja masennus jäivät päälle, eivätkä ne helpottaneet vielä vuodessakaan. Heillä, joilla oli taipumus vihantunteiden tukahduttamiseen, esiintyi muita enemmän masennusoireita vielä kolmen vuoden kuluttua.

Sipilän väitöstutkimuksen pohjalta kehitettiin helppokäyttöinen seula niiden potilaiden tunnistamiseksi, joilla oli pitkittyneitä kipuoireita.

– Heidät voidaan tunnistaa ennen leikkausta ja ensimmäisen leikkauksen jälkeisen viikon aikana kerätyn tiedon perusteella, Sipilä kertoo.

Reetta Sipilä väittelee 27.1. Helsingin yliopiston lääkätieteellisessä tiedekunnassa Hyksin Naistenklinikalla, jossa vastaväittäjänä on dosentti Nora Hagelberg Turun yliopistosta ja kustoksena professori Eija Kalso.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat