Puheenaihe

Arkkipiispa Kari Mäkinen avasi sisällissodan muistovuoden: Vallan saamista ja voittoa tärkeämpää on rauha ja sovinto

 

Kari Mäkinen

Janne Koivisto

Arkkipiispa Kari Mäkisen mielestä sisällissodan muistovuosi voi parhaimmillaan vaikuttaa siihen, että sota ja sen jälki alkavat näkyä yhteisenä perintönä.

– Sisällissodan muistia ei tule väheksyä eikä unohtaa. Yhteiskunnallisessa ilmapiirissä, jossa muistaminen ja kertominen uhkaavat hajautua eri ryhmien omaksi muistamiseksi, kysyn, voisiko kirkon rooli nyt jo, sadan vuoden jälkeen olla se, että se luo yhteisiä muistin ja kertomisen paikkoja ja tiloja, arkkipiispa sanoi avatessaan sisällissodan muistovuoden Kallion kirkossa lauantaina.

Puheessaan Mäkinen sanoi, että sisällissodan perinnön käsittely on kirkolle tärkeä asia. Hänen mukaansa sadan vuoden viipeellä on helppo nähdä, että kirkon johdon ja papiston roolin vaikutukset sisällissodan repimässä maassa ovat olleet pitkät. Mäkinen korosti, että kirkossa on katsottava niin suoraan ja rehellisesti kuin mahdollista sisällissotaa ja sen perintöä.

– Vaikeampaa on tunnistaa, millaisen jäljen me, kirkon johto ja papisto, yhteiskuntaan nyt jätämme. Me emme ole sen parempia, avarakatseisempia tai tarkkanäköisempiä ihmisiä kuin ihmiset sata vuotta sitten. Mutta me elämme vahvemmassa, tasa-arvoisemmassa ja järjestyneemmässä yhteiskunnassa, Mäkinen sanoi.

Puheessaan arkkipiispa totesi, että sisällissodan opetus on yksinkertainen: vallan saamista ja voittoa tärkeämpää on rauha ja sovinto, eikä rauhaa ole ilman koettua oikeudenmukaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat