Paikalliset

Kolumni: Usko tai älä, sinunkin työpaikkasi tarvitsee häirintäyhdyshenkilön

-

If all the people who have been sexually harassed or assaulted wrote 'me too' as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem.

Näillä sanoilla käynnistyi jo yli kolme kuukautta niin Suomea kuin muuta maailmaa kuohuttanut #metoo-kampanja, kun Hollywood-näyttelijät kyllästyivät jatkuvaan epäasialliseen ja jopa rikolliseen käytökseen työpaikoillaan. Alkuperäinen ajatus ei ollut keskittyä julkisuuden henkilöihin vaan nostaa esiin, kuinka valitettavan tavanomaista ja jopa arkista seksuaalinen häirintä on.

#metoo-kampanjan viesti on täsmälleen oikea, sillä häirintä on laajalle levinnyt ongelma jopa tasa-arvon mallimaana tunnetussa Suomessa. Ylen viime marraskuussa teettämän, yli 1 000 vastaajan kyselytutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia suomalaisista naisista on kokenut seksuaalista häirintää elämänsä aikana. Tilanne on erityisen paha nuorten naisten kohdalla: yli puolet 18–24-vuotiaista naisista on kokenut häirintää viimeisen vuoden aikana. Miesten kohdalla vastaava luku jää alle kymmeneen prosenttiin.

Vertailu muiden tutkimusten kanssa osoittaa, että häirintä ja jopa väkivallaksi yltyvä syrjintä osuvat koviten niihin, joiden kohtaamat ongelmat jäävät pitkälti jopa Ylen kyselyn ulkopuolelle: muunsukupuolisiin ja muihin sukupuolivähemmistöjen edustajiin.

Mitä meidän pitäisi siis tehdä? Hyvillä käytöstavoilla ja toisen ihmisen kunnioittamisella pääsee yllättävän pitkälle. Jotta kaikki tietäisivät, mitä tämä tarkoittaa käytännössä omassa arjessa, tarvitaan selkeät yhteiset säännöt kaikkialla, missä ihmiset kohtaavat: oppilaitoksissa, työpaikoilla, urheiluseuroissa ja järjestöissä. Hyvä tahto ja lämpimät ajatukset eivät nimittäin yksinään riitä, jos mikään ei auta. Moni asia vaikeuttaa häirinnän tunnistamista ja siihen puuttumista.

Häirinnänvastaiset ohjeet, koulutukset ja yhdyshenkilöt ovat hyvä alku kohti yhteiskuntaa, jossa jokainen saa oppia, työskennellä ja elää ilman ahdistelua ja syrjintää. Siksi kannustan jokaista tarttumaan toimeen ja kysymään oman koulun, työpaikan ja harrastusten häirinnänvastaisista käytännöistä. Ovatko ne selkeät, ajantasaiset ja monipuoliset? Otetaanko niissä huomioon esimerkiksi sukupuolen moninaisuus ja rasisminvastaisuus?

#metoo ei ole ensimmäinen kerta, kun häirintää vastaan kampanjoidaan somessa. Tehdään tästä se kerta, joka näkyy vielä vuosienkin kuluttua – ei kampanjana vaan häirinnästä vapaana arkena.

Iiris Suomela

kaupunginvaltuutettu (vihr)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat