Paikalliset

"Auttaa krapulaan ja piristää..." – Voimakas epilepsialääke muodostui vaarallisen suosituksi nuorisohuumeeksi

TAUSTA Rivatril-nimellä Suomessa myytävä lääke on ollut osallisena monessa täkäläisessä rikoskokonaisuudessa: viimeksi Kämmenniemen häiriökäytöksessä ja Särkänniemen parkkipaikan joukkotappelussa. Poliisi uskoo, että taannoinen laaja takavarikko on nyt ehkäissyt aineen maahantuonnin.

Epilepsialääke Rivatril on ollut osallisena Pirkanmaalla useammassa rikoskokonaisuudessa. Euroopassa lääke tunnetaan Rivotrilinä. Kuvan lääkettä tuotiin Suomeen tuhansia kappaleita syksyllä 2016. Kuvan purkki maksoi katukaupassa 50–100 euroa.

Poliisi

Henkilö on laittomasti pitänyt hallussaan huumausaineeksi luokiteltavia Rivatril-lääkkeitä 66 kappaletta sekä 7,1 grammaa marihuanaa...

...Mies osti vanhan pelikaverinsa kanssa 2 350 tablettia ja myi niitä eteenpäin. Mies myönsi molemmat teot esitutkinnassa.

Useampaan Pirkanmaan alueella viimeisen kahden vuoden aikana käsiteltyyn rikoskokonaisuuteen liittyy suurena tai pienenä yksityiskohtana erittäin voimakas epilepsialääke. Suomalaiselta kauppanimeltään se tunnetaan Rivatrilinä, ulkomailla Rivotrilinä. Sillä on ollut rooli niin Särkänniemen-joukkotappelussa kuin Kämmenniemen viimeaikaisessa häiriökäytöksessäkin.

Sitä on salakuljetettu Suomeen viime vuosina kymmeniä tuhansia kappaleita – alkuvuodesta 2017 Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltiin laajaa rikoskokonaisuutta, jonka ytimessä oli ulkomaalaismiesten Suomeen Unkarista salakuljettamat Rivotrilit. Niitä oli myyty muun muassa Tampereella.

Internetin Päihdelinkkiä selaillessa muutkin lääkkeen kiinnostavat seikat tulevat nopeasti esille.

– Oma kokemus on että sekavuuskäyttöön hyvä lääke ja auttaa hyvin krapulaan ja mua ainakin piristää, kommentoi nimimerkki Irene.

Näin lääke tuli maahan

Suomessa liikkuvat Rivatril-pillerit ovat suurelta osin peräisin Unkarista, jossa niitä on valmistettu laittomasti ja tehdastekoisesti.

Syksyllä 2017 tehtaalla toteutettiin takavarikko, jonka yhteydessä poliisi takavarikoi yli 400 000 pilleriä. Poliisi arvioi, että aineen kauppa on nyt käytännössä loppunut.

Tämä luokiteltiin mittavimmaksi lääketablettien takavarikoksi koko Euroopassa.

Mukana apuna oli myös Suomen poliisi – Unkarista Tornion kautta Suomeen saapuneista ajoneuvoista oli takavarikoitu yli 350 000 pilleriä.

Pillereitä myytiin Suomessa sadan kappaleen purkeissa. Yhden purkin hinta oli 50-100 euroa.

Lähde: Sisä-Suomen poliisi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat