Paikalliset

Kolumni: Pirkanmaan nuorisovaltuusto olisi tarpeen

Viime kesällä voimaan astui nuorten kannalta tärkeä kuntalaki, joka velvoittaa kuntia perustamaan nuorisovaltuuston. Nuorisovaltuuston tehtävänä kunnassa on toimia nuorten äänitorvena kunnallisessa päätöksenteossa. Maakuntauudistus siirtää valtaa kunnilta uusille itsehallintoalueille. Nuorten vaikuttamismahdollisuudet tulee turvata tulevaisuudessa myös maakunnan toimielimissä.

Valtakunnan tasolla maakunnallisten nuorisovaltuustojen kehitys on menossa eteenpäin ja maakuntalakiluonnoksessa mainitaan maakunnalliset nuorisovaltuustot. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa myös nuorten maakunnalliseen vaikuttamiseen liittyviä hankkeita. Suomen nuorisovaltuustojen liiton pilottihanke pilotoi kolmessa eri maakunnassa maakunnallisia nuorisovaltuustoja ja maakunnalliset nuorisovaltuustot onkin jo perustettu Kanta-Hämeeseen, Pohjois-Karjalaan ja Uudellemaalle.

Toinen käynnissä oleva hanke toimii viiden maakunnan, Etelä-Savon, Kainuun, Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Satakunnan alueella. Nuorten Keski-Suomi ry:n hanke pyrkii yhtä lailla käynnistämään maakunnallisia nuorisovaltuustoja ja edistämään nuorten vaikutusmahdollisuuksia maakunnallisesti. Vauhti ei kuitenkaan ole ollut yhtä nopeaa, sillä pilottinuorisovaltuusto on perustettu hankkeen aikana vain Keski-Suomeen. Kainuussa maakunnallinen nuorisovaltuusto on toiminut vuodesta 2008 asti.

Itse en oikein ymmärrä, miksi Keski-Suomen alueella toimiva järjestö perustaa maakunnallisia nuorisovaltuustoja esimerkiksi Pirkanmaalle ja Satakuntaan. Tämä on johtanut siihen, että hankkeita vetävät pääasiassa virkamiehet nuorten jäädessä hankkeessa sivuosaan, mikä on väärä lähtökohta.

Pirkanmaalla nuorisovaltuustojen välinen yhteistyö on ollut vahvaa jo pitkän aikaa. Ennen Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton Pirkanmaan Piirin perustamista vuoden 2016 lopulla, paikallisilla nuorisovaltuustoilla on ollut useita yhteisiä kokoontumisia.

Maakunnallinen nuorisovaltuusto olisi ilman maakuntauudistustakin hyvä tavoite nuorten vaikuttamismahdollisuuksien syventämiseksi. Maakunnallisen nuorisovaltuuston perustamisen tulisi kuitenkin tapahtua Pirkanmaan nuorisovaltuustojen ja nuorten suunnittelemana.

Matias Mäkiranta

Nuorisovaltuustojen liiton Nuva ry:n Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja,

opiskelee Tampereen Lyseon lukion Eurooppa-linjalla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat