Paikalliset

Hervannan luonnonsuojelualue torpattiin – Silmäilläänkö siellä rakennuspaikkoja?

YMPÄRISTÖ Kaupunginvaltuutettu Ilkka Sasi (kok) ei sulje pois mahdollisuutta etsiä rakennuspaikkoja Makkarajärven-Viitastenperän alueelta.

Kuva on otettu Hervantaan suunnitellulla luonnonsuojelualueella.

Tampereen kaupunki

Hervantaan suunnitellun luonnonsuojelualueen tilanne on epäselvä. Aseveliakseli ja perussuomalaiset torppasivat hankkeen kaupunginhallituksessa joulukuussa, mikä jätti luonnonsuojelijat miettimään päätöksen tarkoitusperiä.

Ilmassa leijailee kysymys siitä, suunnitellaanko Makkarajärven-Viitastenperän alueelle rakentamista. Luonnonsuojelualueen hylkäämistä ehdottaneen Ilkka Sasin (kok) mukaan alueella voitaisiin tutkailla rakentamismahdollisuuksia.

– Mitään päätöksiä ei ole kuitenkaan tehty sen suhteen.

Hän muistuttaa, ettei aluetta olisi voitu tarkastella enää uudelleen, jos se olisi hyväksytty luonnonsuojelualueeksi.

Kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Kalervo Kummola (kok) torjuu epäilyt Hervannan luonnonsuojelualueen rakentamisesta.

– Sellaisesta ei ole ollut mitään puhetta.

Kaupunginhallitus kehotti Tampereen kaupunkia neuvottelemaan alueen laajentamisesta Lempäälän ja Kangasalan puolelle. Kummola ei näe siinä mitään ongelmaa, että suurin osa luonnonsuojelualueeseen rajautuvista naapurimetsistä on yksityisessä omistuksessa.

– Maanvaihtoja on tehty ennenkin, hän toteaa.

Kuuluisiko Hervantaan suunniteltu luonnonsuojelualue kokonaisuudessaan tähän isompaan luonnonsuojelualueeseen, Kalervo Kummola?

– Aika näyttää.

Makkarajärven-Viitastenperän alue on merkitty kantakaupungin yleiskaavaan luonnonsuojelualueeksi. Kaava on hyväksytty 15. toukokuuta 2017. Kaavasta valitettiin hallinto-oikeuteen, mutta valitukset eivät kohdistuneet luonnonsuojelualueisiin.

Yleiskaavapäällikkö Pia Hastion mukaan suojelualueisiin liittyviä ongelmia ei tullut esille myöskään yleiskaavan suunnitteluvaiheessa.

Hastion korviin ei ole kantautunut tietoa, että alueelta etsittäisiin rakennuspaikkoja.

– Kaupunginhallituksen päätöksessä ei ole mainintaa rakentamisesta.

Kaupunginhallituksen pöytäkirjasta käy ilmi vain se, että luonnonsuojelualueen perustaminen hylätään ja että ponnen mukaan ”kaupunki pyrkii neuvottelemaan Kangasalan ja Lempäälän kanssa laajemmasta luonnonsuojelualueesta, johon osa Makkarajärven aluetta voisi kuulua”.

Jos alueelle haluttaisiin rakentaa jotakin, maakuntakaava, yleiskaava ja luonnonsuojeluohjelma pitäisi päivittää.

YmpäristösuunnittelijaEeva Punju kertoo, että ympäristöpuolella on nyt odottava tunnelma.

– Meille ei ole vielä ihan selvää, miten pontta lähdetään toteuttamaan. Tähän asti töitä on tehty luonnonsuojeluohjelman mukaisesti ja sillä ajatuksella, että Hervantaan tulee luonnonsuojelualue.

Tampereella hyväksyttiin vuonna 2012 luonnonsuojeluohjelma. Siihen on listattu 31 kohdetta, joita esitetään suojeltaviksi luonnonsuojelulailla. Makkarajärvi-Viitastenperä on yksi niistä.

Luonnonsuojelulain mukaiset rauhoituspäätökset tekee Pirkanmaan ELY-keskus maanomistajan esityksestä.

– ELY-keskus on tehnyt suojelupäätökset tähän mennessä kymmenestä luonnonsuojeluohjelman kohteesta. ELY-keskuksella on käsittelyssä tällä hetkellä neljä kohdetta, joita Tampereen kaupunki esittää suojeltaviksi. Kohteet ovat Kintulammi, Koikansuo, Korvenvuori ja Vaiverosuo, Punju kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat