Paikalliset

Kolumni: Tampere – tuo tekniikan ja taiteen kehto

-

Tiesitkö, että Tampere on Suomen teatteripääkaupunki ja muutoinkin kulttuuritarjonta on laaja? Mietin päivänä eräänä, että jos tarjontaa ei olisikaan. Tai jos taide ja kulttuuri olisivat vain jonkun valtaapitävän ryhmän hyväksymiä.

Miltä ympäristömme näyttäisi, kiinnostaisiko Tampere asuin-, opiskelu- ja työpaikkana? Virittyisikö sielu, olisiko hyvä olla?

Olen seurannut ja hieman osallistunutkin kulttuurielämään viime vuosien aikana. Erityisen silmiin pistävää on se, että kulttuuria täytyy aina erikseen nostaa ja puolustaa tai se unohdetaan lähes kokonaan tulevaisuutta koskevista päätöksistä. Kulttuurikeskustelu on kyllä usein myös sisäänpäin kääntynyttä ja tällaisen tavallisen tallaajan on vaikea siihen osallistua.

Kulttuurialalle on päätynyt paljon humanistisia aineita opiskelleita. Tulevaisuudessa heitä on yhä enemmän myös tekniikan, liiketoiminnan ym. alojen tehtävissä. Työelämässä tarvitaan tekijöitä, joilla on valmius käsitellä laaja-alaisia ongelmia ja ilmiöitä kuten ilmastonmuutosta. Monialainen koulutus varmistaa synergian syntymisen, ei entisestään kapeutuva koulutus.

Tampere on ollut ja on edelleenkin monen uuden teknologisen innovaation ja niistä syntyneen liiketoiminnan keskus. Siksi onkin hienoa, että juuri Tampereelle syntyy korkeakoulujen kokonaisuus (Tampere3), jossa tekniikka ja humanistiset tieteet lyövät kättä. Se antaa kilpailuedun, jota harvalla alueella maailmassa on. Sitä etua kannattaa käyttää.

Kun nyt jälleen on meneillään äänestys vuoden Tamperelaisesta, jokaisen kulttuurilaitoksen, taiteilijan, opettajan tai kenen tahansa työkseen kaupunkilaisille elämyksiä tuottavan voisi nimetä ehdokkaaksi.

Vedän reilusti kotiinpäin ja nostan esiin kaksi. Toinen on juuri 50-vuotta täyttänyt Tampereen yliopiston teatterityön ohjelma Näty, joka on hyvä esimerkki rajoja ylittävästä työstään mm. tekniikkaa hyödyntäen. Toinen on Tampereen Teatterin henkilöstö ja johtaja Reino Bragge. Molemmat ovat tehneet tinkimättömästi työtä Tampereen houkuttelevuuden ja viihtyvyyden eteen.

Päivi Myllykangas

Kirjoittaja uskoo, että rajat (usein turhat) on tehty ylitettäviksi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat