Paikalliset

R- ja s-äännevikoihin voi ostaa nettiterapiaa – "Tarjouspyyntöjä on tullut myös kunnilta"

PUHETERAPIA Ärjyn Ärräkoulu ja Sirun Sihinäkoulu kiinnostavat myös kuntia.

R- ja s-äännevirheiden terapiapaketit on suunniteltu noin 5–8-vuotiaille lapsille.

Tutoris Oy

Tutoris Oy on kehittänyt nettiterapiapalvelun lapsille, jotka eivät osaa lausua r- tai s-kirjainta. Palvelu tuli myyntiin marraskuun lopussa. Tutoris Oy on valtakunnallinen kuntoutusalan yritys, jolla on aluekeskus myös Tampereella.

Tutoriksen kuntoutuksen toimialajohtaja, puheterapeutti Sari Arffman kertoo, että palvelulla on ollut kysyntää heti alusta lähtien.

– Tarjouspyyntöjä on tullut myös kunnilta, hän paljastaa.

Syynä kovaan kysyntään on se, että puheterapeuteista on kova pula ja kuntien resurssit ovat niukat. Tästä syystä äännevirheiden korjaaminen saattaa viivästyä tai uupua kokonaan, kun vähäisiä resursseja joudutaan käyttämään vaikeampiin puheen ymmärtämisen ja tuottamisen pulmiin.

Tutoris tarjosi Suomen juhlavuoden kunniaksi Ärjyn Ärräkoulu ja Sirun Sihinäkoulu -nimiset nettiterapiapaketit sadalle lapselle. Kokemukset olivat hyviä.

– Vuoden loppuun mennessä yli puolet oli oppinut ääntämään joko ärrän tai ässän oikein.

Arffman muistuttaa, että r- ja s-äännevirheestä eroon pääseminen on yksilöllistä.

– Yksi pelaajista oli oppinut äänteen jo seuraavana päivänä. Joillakin taas kestää pitempään äänteen oppiminen ja sen vakiinnuttaminen puheeseen.

Tutoriksen r- ja s-äännevirheiden terapiapaketit on suunniteltu noin 5–8-vuotiaille lapsille.

– Äännevirheiden korjaamisen kanssa ei kannata vitkastella. Mitä pidempään odotellaan, sitä enemmän työtä korjaaminen vaatii. Perinteisesti äännevirheiden kuntoutus suositellaan aloitettavaksi noin 5–6-vuotiaana, mutta nettiterapiapelit voi aloittaa myös 4-vuotiaana.

Arffman kertoo, että Ärjyn Ärräkoulu ja Sirun Sihinäkoulu ovat saaneet lapsilta hyvän vastaanoton.

– Lapset ovat pelanneet niitä motivoituneesti. Heitä on selvästi kiinnostanut pelillisyys ja se, että tehtäviä voi tehdä tietokoneella.

Nettiterapiapaketit koostuvat nettipeleistä ja kotiharjoittelumateriaalista. Niiden lisäksi saatavilla on puheterapeutin etäohjausta.

Entä mitä tämä kaikki maksaa?

– Esimerkiksi kahden viikon paketti ilman puheterapeutin etäohjausta maksaa 29 euroa ja kolmen kuukauden paketti 99 euroa. Kolmen kuukauden palvelu, johon sisältyy kahden tunnin etäohjaus, maksaa 270 euroa.

Äännevirheet

Lapsilla voi olla erilaisia äännevirheitä (esim. r, s, k, l)

R- ja s-virheet ovat äännevirheistä yleisimpiä. R- ja s-virheet koskettavat jopa viidesosaa koulunsa aloittavista lapsista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat