Paikalliset

"Erityistukea tarvitsevat antavat työyhteisölle paljon" – Pirkanmaan Osuuskauppa palkkasi 11 erityistukea tarvitsevaa joulukauppaan

TYÖLLISYYS Pirkanmaan Osuuskauppa palkkasi 11 erityistukea tarvitsevaa joulukauppaan.

Erityistukea työn parissa tarvitseva Santeri Verlinna ja Pirkanmaan Osuuskaupan työntekijä ja erityistukea tarvitsevien perehdyttäjä Minna Korpela tekivät joulun aikoihin töitä yhdessä.

Sonja Sivonen

Nokian Prisman päivittäistavaraosaston myyntipäällikkö Riitta Nordman kannustaa kaikkia hyväksymään erilaisuuden ja antamaan mahdollisuuden työntekoon jokaiselle. Hän oli aikaisemmin esimiehenä S-market Pirkkalassa, missä on työskennellyt 12 vuotta erityistukea tarvitseva.

– Erityistukea tarvitsevat antavat työyhteisölle paljon, ja heillä on usein merkittäviä vahvuuksia, kuten vaikkapa viittomakielen taito, Nordman hymyilee.

Positiiviset kokemukset esimerkiksi kehitysvammaisten aiemmista työsuhteista poikivat Pirkanmaan Osuuskaupassa projektin, jossa palkattiin 11 erityistukea tarvitsevaa joulukauppaan.

– Johtoryhmällä on halu tehdä asioita toisin. Haluamme omalla esimerkillämme kannustaa muitakin yrityksiä miettimään erilaisia tapoja työllistää erityistä tukea tarvitsevia, kertoo Pirkanmaan Osuuskaupan yrityskuvavastaava Viivi Pärssinen.

Projekti jatkuu ensi vuonna.

– Pohdimme tehtyjen palautehaastattelujen perusteella, voisimmeko tarjota erityistukea tarvitseville työtä tulevaisuudessakin. Unelmanamme on, että jokaiseen Pirkanmaan Osuuskaupan toimipisteeseen saataisiin yksi erityistukea tarvitseva, kertoo yrityksen työhyvinvointipäällikkö Jaana Salo.

Erityistä tukea tarvitsevien työllistäminen vaatii erityistä työpanosta. Erityisesti rekrytointi vaatii satsausta: ryhmähaastattelu ei sovi, joten hakijat haastatellaan yksilökohtaisesti.

Projekti alkoi syksyllä yhteistyökumppanien kartoittamisella. Pärssisen mukaan hyvät yhteistyökumppanit ovat tärkeitä.

– Kullanarvoisena yhteistyökumppanina meillä ovat olleet Kehitysvammaisten tuki ry, Näsinlinnan klubitalo ja Pirkanmaan ammatillisen erityisopetuksen koordinaatiokeskus, hän selvittää.

– Erityistukea tarvitsevien on vaikea työllistyä tämänhetkisten rekryprosessien kautta. Sopivia tehtäviä pystytään löytämään, kun varhaisessa vaiheessa mietitään yksilön kautta asioita, Salo lisää.

Yrityksen omasta henkilökunnasta valittiin myös viisi perehdyttäjää, jotka kävivät erityistukea tarvitsevien kanssa läpi esimerkiksi työntekoon liittyvien pelisääntöjen noudattamista.

– Henkilökunnan jäsenet ovat ottaneet uudet tulokkaat avosylin vastaan, Pärssinen kiittelee.

Muun muassa harjoittelujen kautta kokemuksia, ymmärrystä ja osaamista saadaan sekä yrityksiin että työllistyville.

– Erilaisia työllistymistukia on mahdollista saada. Niitä pitäisi osata hyödyntää paremmin. Kaikilla tulisi olla mahdollisuus tehdä töitä, Salo toteaa.

Nokian Prismassa työskentelevä erityistukea tarvitseva 21-vuotias SanteriVerlinna on nauttinut erityisesti asiakaspalvelusta ja hyllytyksestä työssään. Hän on todella iloinen, kun pääsi tekemään palkkatyötä.

– Opiskelin artesaaniksi, ja minulle ehdotettiin työnhakua kaupan alalta, koska siellä on paremmat työllistymismahdollisuudet. Kaupan ala onkin lähellä sydäntäni, hän hymyilee.

Pirkanmaan Osuuskaupan projekti

Tavoitteena oli palkata kymmenen erityistukea tarvitsevaa joulukauppaan.

Yritys palkkasi 11 20–50-vuotiasta erityistukea tarvitsevaa.

Projektia jatketaan ensi vuonna jossakin muodossa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat