Paikalliset

Kaupunkilaisten visio Hiedanrannasta: Pitkospuita, lintutorneja, kelluvia kulttuuritiloja, luistelurata...

Kuvakaappaus Hiedanranta-julkaisusta

Keväällä järjestettyjen Tampereen Hiedanrannan ideakilpailun jatkojen eli kaikille avointen työpajojen ajatukset on nyt toimitettu julkaisuksi. Työpajoihin osallistuneet kaupunkilaiset kehittivät ideakilpailun töitä eteenpäin yhdessä kilpailun voittaneiden arkkitehtien, alueen kaavoittajien ja tutkijoiden kanssa. Neljässä työpajassa oli yhteensä yli 200 osallistujaa.

Kaupunkilaisten visiossa Hiedanrannassa on asumisen, työskentelyn, palvelujen ja tuotannon superkortteleita, elävänä kohtauspaikkana toimivaa katutilaa, matalan kynnyksen työtiloja sekä kasvualustaa kulttuurille, kiertotalouden käytännöille ja uudenlaiselle kaupunkiluonnolle.

Työpajoissa Hiedanrannan ideaksi muodostui ihmisten ja monenlaisten yhteisöjen kaupunki, joka rakentuu superkortteleista, elävästä katutilasta ja uuden työn tehtaasta sekä monipuolisesta urbaanista järviluonnosta.

Superkortteleihin toivottiin monen tyyppisiä taloja ja asuntoja sekä palveluita, työtiloja ja toimintoja lomittain. Yhteistilat suunnitellaan koko korttelin käyttöön, jolloin samoilla resursseilla saadaan laajempi valikoima laadukkaampia tiloja. Korttelit avautuvat kaduille, vehreille pihoille ja kattopuutarhoihin ja niissä tuotetaan energiaa sekä ruokaa.

Tulevaisuuden Hiedanrannassa kadusta halutaan kaupunkilaisten kohtauspaikka, joka kutsuu oleskeluun. Elämää syntyy eri toimintojen kuten leikki- ja liikuntapaikkojen, kahviloiden ja palveluiden solmukohtiin. Kivijalkaa aktivoidaan päällekkäiskäytöillä, yhteistiloilla ja ketterillä muutoksilla. Julkisen tilan elämä ulottuu myös järviluontoon, vaikkapa pitkospuille ja lintutorneihin, kelluviin kulttuuritiloihin sekä talviluisteluradalle. Uudet kiertotalouden ja ruoantuotannon ratkaisut luovat mielenkiintoista, toiminnallista kaupunkiympäristöä.

Työpajojen osallistujien visioissa vanhat tehdaskiinteistöt ovat kasvualusta erilaisille uuden työn, vapaa-ajan ja kulttuurin muodoille. Hiedanrannassa on myös jatkuvan kokeilun paikkoja, jotta kaupunki voi keksiä itsensä aina uudelleen. Siellä kehitetään kaupunkilaisten ideoita ja kokeiluja tukevia ja sallivia käytäntöjä.

Työpajojen ideoita hyödynnetään 2018 valmistuvassa Hiedanrannan yleissuunnitelmassa, joka toimii asemakaavoituksen pohjana. Hiedanrannasta suunnitellaan 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan läntisen Tampereen keskusta, jonka läpi kulkee tulevaisuudessa raitiotie.

Työpajat järjestettiin Tampereen kaupungin ja Tampereen yliopiston Dwellers in Agile Cities – Ketterä kaupunki -tutkimushankkeen yhteistyönä. Ketterä kaupunki on Suomen Akatemian vuosina 2016–2019 rahoittama Strategisen tutkimuksen hanke. Työpajojen tulokset ovat koostaneet ja toimittaneet hankkeen tutkijat. Julkaisun toimittamisessa on ollut mukana Hiedanrannan kehitysohjelma.

Ideoista tehty julkaisu löytyy täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat