Paikalliset

Kolumni: Ystävätreffit torjumaan yksinäisyyttä

Yksinäisyys vaivaa monia ikään katsomatta. Yksinäisyys voi alkaa monenlaisista syistä: erosta, työttömyydestä, sairastelusta, päihdekierteestä, raitistumisesta, muuttamisesta, koulun vaihtamisesta ja iäkkäämmillä puolison tai ystävien kuolemasta.

Ihmissuhteet ja yhteydenpito ovat siirtyneet enemmän someen, eivätkä ihmiset enää soittele toisilleen tai tapaa kasvokkain yhtä aktiivisesti kuin ennen. Aikuisena asiat myös mutkistuvat. Hiekkalaatikolla lapsen on luontevaa kysyä toiselta, ”Ollaanko kavereita?”, mutta mitenkäs meillä isommilla?

Joulun aikana yksinäisyys korostuu. Some ei tee asiaa helpommaksi. Päivitykset luovat illuusiota toisten täydellisestä joulusta. Harva haluaa jakaa kuvaa itsestään yksin kotisohvalla.

Nykyajan selfie-kulttuuri korostaa oman elämän parhaiden puolien jakamista toisille ja kommenttien kalastusta. Jos on yksin, ei voi jakaa ilojaan ja surujaan kenenkään kanssa. Yksinäisyys usein nolottaa. Mielestäni nolompaa on kuitenkin se, jos yksinäisyyttä ei huomata. Otetaan katseet sieltä luurista, ja ollaan aistit avoimina tässä maailmassa.

Seurakunnilla on ollut jo pitkään yksinäisille suunnattuja aktiviteetteja. Näen myös kulttuurialan toimijoilla hienot mahdollisuudet torjua yksinäisyyttä. Voisimme järjestää epäsäännöllisen säännöllisesti kukin omaan toimintaan sopivia Ystävätreffejä; kaikille ystävää kaipaaville suunnattuja avoimia ja ilmaisia tai sisäänpääsyltään edullisia tilaisuuksia. Niitä voisi olla esimerkiksi kurkistus teatterin tai filharmonian kulissien taakse, lukupiiri, opastettu kierros näyttelyyn, runokaraoke, kokkauskurssi, keskusteluilta elokuvista ja niin edelleen.

Vuosi vaihtuu tuota pikaa, ja perinteiseen tapaan annetaan uudenvuodenlupauksia. Haastan kaikki kulttuuritoimijat järjestämään Ystävätreffejä uudenvuodenlupauksenaan. Työpaikkani aloittaa ensimmäisenä ja järjestää Ystävätreffit jo välipäivinä, 28.12. Yksin ei oo kellään kivaa, tum mukaa!

Katja Villemonteix

Kirjoittaja on töissä Grafiikanpaja Himmelblaussa sekä toimii vuoden loppuun Tampereen Kulttuuriyhdistys ry:n puheenjohtajana.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat