Paikalliset

Kolumni: Kolme joululahjaa

Esa Halme

Rami Marjamäki

Työllisyys kasvaa, vienti vetää, investointeja tehdään, kaikki kasvun mittarit näyttävät hyviltä, mutta rakenteelliset uudistukset ovat edelleen piirustuspöydällä, valtio velkaantuu yhä, nuoria syrjäytyy ja työttömyysaste on korkea.

Nyt on pohdittava, miten me käytämme kasvun ja muutoksen pirkanmaalaisten hyväksi. Miten olla nöyriä ja avarakatseisia, rohkeita ja tulevaisuususkoisia. Nyt tehtävät päätökset olisivat parhaimmillaan hyviä joululahjoja meille kaikille.

Ensimmäisenä lahjana meidän on varmistettava, että kaikki nuoret saavat aikuisten tukemina valmiudet siirtyä täysi-ikäisyyteen. Nyt lähes joka kahdeksas peruskoulun päättänyt ei jatka lukiossa tai ammattikoulussa. Heidän ennusteensa jäädä pysyvästi työelämän ulkopuolelle on yli 50 prosenttia. Se ei ole oikein.

Viimeistään seuraavan hallituksen ohjelmassa on etsittävä sellaiset keinot, joilla varmistetaan jokaiselle tulevaisuudessa tarvittava osaaminen ja taidot. Riippumatta tästä, on pirkanmaalaisten ihmisten ja kuntien tehtävä asian eteen paljon nykyistä enemmän.

Toinen lahja tulevaisuuteen on digitaalisen maailman eturintamassa kulkeminen. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Uuden yliopistomme on strategiassaan varmistettava kyky tuottaa osaamista digitaaliseen maailmaa varten. Yritysten on vahvistettava keinoälyn kaltaisia taitoja, joita ilman ei voi kasvaa globaaleilla markkinoilla. Maakuntauudistuksen tekijöiden on vietävä uudistus maaliin niin, että lopputulos on moderni, älykäs, digitaalinen ja asiakasohjattu.

Kolmas joululahja on syvä vastuullisuus ympäristöstämme. Jos emme ole ratkomassa ympäristöömme kohdistuvaa kulutusta ja luonnonvarojen käyttöön liittyviä ongelmia, olemme itse osa isoa kestävyysvajeongelmaa.

Ratkaisut koostuvat tuhansista pienistä ja isommista päätöksistä. Näistä suurimmat liittyvät liikkumiseen ja rakentamiseen. Tavallisen arjen päätökset koskevat sekä kulutusta laitteista ruokiin ja vaatteisiin, että valintoja palveluiden ja kulutuksen väillä.

Esa Halme

maakuntajohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat