Tämä alikersantti seisoo tänään Kalevankankaan kunniavartiossa

Alikersantti Ida Piltonen seisoo itsenäisyyspäivänä Kalevankankaan hautausmaan kunniavartiossa.

Pekka Ruissalo

100 VUOTTA 25-vuotias Ida Piltonen on mukana itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa.

Kun kunniavartio kokontuu keskiviikkona Kalevankankaan hautausmaalle juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea ja muistamaan itsenäisyyden puolesta henkensä menettäneitä, mukana vartiossa on myös 25-vuotias tuore SDP:n Tampereen kunnalisjärjestön varapuheenjohtaja Ida Piltonen.

Tamperelaiselle alikersantille itsenäisyys ja maanpuolustushenki ovat merkinneet paljon jo lapsesta asti.

– Vaarini oli sotaveteraani, ja hän oli keskeisesti mukana kasvatuksessani kun olin pieni tyttö. Hän kertoi paljon tarinoita rintamalta. Päätös käydä armeija oli selvä jo varhaisessa vaiheessa, Piltonen sanoo.

Nuoren naisen nimi nousi esille keskustelussa, jota kävivät kansanedustajat Antti Kaikkonen ja Sanna Marin kunniavartioihin liittyen. Marin ihmetteli Kaikkosen kommentteja ja huomautti hänelle tietävänsä Tampereelta samassa puolueessa mukana olevan Piltosen, joka on menossa kunniavartioon.

Marin koki Kaikkosen kommentit naisia vähätteleviksi, ja saman rekisteröi myös Piltonen.

– Keskustelussa oli jopa syrjiviä piirteitä. Se tuntui todella oudolta, ja ikävältä tuntui sekin että tästä tuli nyt vähän tällainen poliittinen kannanotto.

Piltonen näkee suomalaisen identiteetin rakentumisen ja suomalaisten ponnistelut sota-aikana kokonaisuutena, johon kaikki kansalaiset ottivat yhteisesti osaa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että Piltosen oma poikaystävä ei ole käynyt armeijaa. Hän joutui tekemään valinnan terveydellisistä syistä.

– Jaamme samanlaiset arvot, ja minulle on todella tärkeää että myös kumppani kunnioittaa suomalaisuutta ja isänmaata, Piltonen huomauttaa.

Armeija-aikaa Piltonen muistelee hyvillä mielin. Vuonna 2012 palvelukseen astunut nuori nainen kuvailee vuotta elämänsä parhaaksi ajaksi.

– Toki varusmiespalvelukseenkin liittyy paljon rakenteita, joita ei välttämättä voi tasa-arvoiseksi sanoa. Tytöttelyä ei tullut vastaan, mutta paljonhan kertoo koulutuksessa kuultu fraasi jatkossa olette yksi miehistä. Se pönkittää vääränlaista valta-asemaa.

Piltonen on kokenut naisten maanpuolustustyön tärkeäksi myös armeijan jälkeen. Hän on käynyt Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä vetämässä naisille suunnattuja maanpuolustuskursseja.

– Armeijan käyminen on auttanut myös siviilityössä. Ennen kaikkea johtamiseen tuli paljon apua, siihen liittyvät taidot kehittyivät. Olennaisinta ei ole huutaa, vaan antaa selkeitä käskyjä.

Ida Piltonen

25-vuotias tamperelainen alikersantti, opettajaopiskelija ja SDP:n kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja.

Mukana itsenäisyyspäivänä Kalevankankaalla kunniavartiossa.

Mukana myös naisten maanpuolustuskoulutuksessa.

Written by:

Pekka Ruissalo

Ota yhteyttä