Paikalliset

Tero Karvinen pääsee tekemään graffiteja 2 500 euron kuukausipalkalla

Viikonvaihteessa graffitien tekemistä puoltavilla puheillaan keskustelua herättäneen Tero Karvisen ajatukset saivat nopeasti vastakaikua. Maanantaina Pirkanmaan taidekomitea kertoi Karviselle valinneensa tämän uudeksi läänintaiteilijaksi. Tavoitteena on valtakunnallista keskustelua herättävä pelinavaus.

Petteri Mäkinen

Tamperelainen graffititaiteilija Tero Karvinen on valittu Pirkanmaan läänintaiteilijaksi.

Pirkanmaan taidetoimikunta julkisti maanantaina Pispalassa asuvan Karvisen valinnan kaksivuotiseen kuvataiteen läänintaiteilijan pestiin.

Viikonvaihteen Kaupunkilehti Tamperelaisen haastattelussa 25 vuotta graffiteja tehnyt Karvinen kertoi, että valtaosa hänen tekemistään töistä on luvattomissa paikoissa.

– Jos graffitin tekijä on töhrijä, niin autoilija on saastuttaja, napautti Karvinen.

Tylstyvätkö mielipiteet, kun sait virallisen aseman taideyhteisössä?

– Toivottavasti eivät. Ei ole mitään syytä. Jatketaan samalla linjalla.

Pääset tekemään taidetta kuukausipalkalla. Mitä se merkitsee?

– Tämä on ihan älytön tilaisuus. Pääsen kahden vuoden ajan tekemään työtä niiden asioiden eteen, jotka ovat minulle tärkeitä. Maailmassa ei ole juurikaan kuukausipalkkaisen taiteilijan paikkoja.

Aikooko läänintaiteilija jatkaa luvattomien graffitien tekemistä?

– Voi hyvinkin olla. Pispala on lähellä, ja siellä on hyviä maalausseiniä.

Tero Karvinen kertoi viikonvaihteen Tamperelaisessa tehneensä urallaan suuren määrän luvattomia ja laittomia graffiteja. Eikö tämä pelottanut, Pirkanmaan taidetoimikunnan pääsihteeri Armas Ketonen?

– Kyllä asiasta keskusteltiin. Me emme valtion elimenä halua joutua tekemisiin toisen valtionelimen eli poliisin kanssa. Täytyy olla silti rohkeutta mennä rajoilla.

Miksi graffitien tekijä valittiin läänintaiteilijaksi?

– Halusimme tehdä uuden avauksen. Haussa ei ollut perinteinen kuvataitelija, vaan henkilö, jolla on kokemusta yhteisöllisestä tekemisestä ja katutaiteesta. Karvisella oli nimenomaan tätä osaamista. Lisäksi hän on työskennellyt lasten ja nuorten kanssa aikaisemmin.

Mitä taidetoimikunta odottaa läänintaiteilija Karviselta?

– Odotamme, että hän löytää ryhmiä, jotka eivät ole tottuneita taiteeseen. Näin hän voi aktivoida ihmisiä. Läänintaiteilijan tehtävänä ei ole tehdä omaa taidettaan, vaan edistää taiteen tekoa.

Karvinen on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi. Hänen kaksivuotinen läänintaiteilijan kautensa alkaa syyskuussa.

Sopiiko graffitien tekijä läänintaiteilijaksi? Kerro oma mielipiteesi!

Mikä läänintaiteilija?

taiteen erityisasiantuntija, joka edistää taidetta, taiteen tekemistä ja taiteiden välistä yhteistyötä sekä toimii taiteen puolestapuhujana yhteiskunnassa ja mediassa.

alueelliset taidetoimikunnat nimittävät haluamaltaan taiteenalalta

kuukausipalkka Pirkanmaalla 2 500 euroa

kausi yleensä 2–3 vuotta, voidaan jatkaa maksimissaan seitsemään vuoteen

ensimmäiset valittiin vuonna 1972

tunnettuja läänintaiteilijoita muun muassa Pertti ”Veltto” Virtanen, Nils-Aslak Valkeapää ja Jani Uhlenius

nykyiset Pirkanmaan läänintaiteilijat ovat kuvataiteilija Mikko Kallio, musiikintuottaja Elina Orjatsalo ja elokuvantekija Tuija Halttunen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat