Paikalliset

Kolumni: Miksi ihmeessä tulevaisuus ei kiinnosta?

YK linjasi vuonna 2015 kestävän kehityksen Agenda 2030 -tavoitteista. Toisin kuin kehitysmaihin keskittyneet vuosituhattavoitteet, tavoitteet kohdistuvat tällä kertaa myös länsimaihin: Suomella on tekemistä esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja kulutukseen liittyvissä osa-alueissa.

Suomea on pidetty kestävän kehityksen edelläkävijänä. Suomi oli ensimmäinen valtio, joka sai aikaan Agenda 2030 -toimeenpanosuunnitelman. Kestävää kehitystä Suomessa valvovat esimerkiksi eduskunnan tulevaisuusvaliokunta ja joka vaalikauden aikana ilmestyy tulevaisuusselonteko.

Silti herää kysymys siitä, saako kestävä kehitys riittävää painoarvoa yhteiskunnallisessa keskustelussa?

Uskaltaisin vastata, että harvoin. Ja jos mietitään, eivät ne vaikutukset tuleviin sukupolviin nouse koskaan kynnyskysymykseksi tai kovin suureksi tekijäksi lopullista päätöstä miettiessä, mikä on toisaalta outoa. Kestävä kehitys ja Agenda 2030 kuvaavat tulevaisuuden ihanneyhteiskuntaa, jota harva tuskin vastustaa. Miksi kestävä kehitys ei sitten nouse tärkeäksi elementiksi päätöksenteossa?

Seuraavat eduskuntavaalit käydään vuonna 2019, eikä vuonna 2030. Päätöksenteko on liian lyhytnäköistä, eikä ota huomioon pidemmän aikavälin vaikutuksia, koska poliitikoille on tärkeämpää pärjätä seuraavissa vaaleissa kuin luoda maailmaa tuleville sukupolville.

Vaikka Suomea pidetään kestävän kehityksen mallimaana, voidaan silti huomata, että myös Suomen kestävän kehityksen seurantamekanismit ovat suurimmilta osin päätöksenteon sisäisiä. Tulevaisuusvaliokunnan jäsenet vaihtuvat yhtä lailla neljän vuoden välein.

Toimin Nuorten Agenda 2030 -ryhmässä, joka toimii pääministerin johtaman kansallisen kestävän kehityksen toimikunnan alaisuudessa. Ryhmä on esittänyt Suomeen perustettavaksi Tulevien sukupolvien valtuutetun tehtävää.

Globaalia ja suomalaista yhteiskuntaa uhkaavat muun muassa ilmastonmuutos ja epätasa-arvo. Tulevaisuus tarvitsee puolustajan nyt jos koskaan.

Matias Mäkiranta

Nuorten Agenda 2030 -ryhmän puheenjohtaja

opiskelee Tampereen Lyseon lukion Eurooppa-linjalla

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat