Paikalliset

Rosa Meriläisen ajatuspajalta raju ehdotus: "Sukupuoli tulee lisätä rikoslakiin viharikosten koventamisperusteeksi"

Rosa Meriläisen vetämä Ajatushautomo Hattu esittää nyt muutoksia lainsäädäntöön.

Roosa Pelkonen

Ex-kansanedustaja Rosa Meriläisen, tohtori Saara Särmän ja toimittaja Johanna Vehkoon ylläpitämä Feministinen ajatushautomo Hattu on julkistanut Facebook-yhteisössään ehdotuksen viharikosten koventamisperusteeksi. Hattu lisäisi rikoslakiin sukupuolen koventavana tekijänä viharikoksissa.

– Nykytilanteessa naisiin ja naisoletettuihin kohdistuva sukupuolittunut verkkoviha jää usein tutkimatta, koska sukupuoli ei ole rikoslain mukainen koventamisperuste. Näitä ovat “rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai vammaisuuteen perustuvasta taikka niihin rinnastettavasta muusta vaikuttimesta.” Sukupuolta ei mainita, ja tästä syystä naisviha jää liian usein tutkimatta, kuuluvat perustelut.

Kolmikon mukaan Pohjoismaiden lainsäädäntöä kartoittaneen selvityksen mukaan miehillä on käytännössä naisia parempi oikeusturva verkkovihatilanteissa.

– Liian moni nainen on jo pettynyt tehtyään rikosilmoituksia, jotka eivät johda mihinkään. Verkossa tapahtuneista uhkailuista ja vakavastakin häiriköinnistä huomattava osa jää kokonaan piiloon, eikä tätä naisiin kohdistuvaa rikollisuutta tilastoida mihinkään.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat