Paikalliset

”Jos graffitintekijä on töhrijä, niin autoilija on saastuttaja”

Graffitien tekijät joutuvat usein syyttävien sormien eteen. Tero Karvisen mukaan kaupungissa riittäisi muita paljon pahempia poikia osoiteltaviksi.

Petteri Mäkinen

LUE MYÖS: Tero Karvisesta Pirkanmaan läänintaiteilija

Tero Karvinen on maalannut kaupunkeja 25 vuotta. Valtaosa töistä on luvattomissa paikoissa. Hänen mielestään se kuuluu graffitin henkeen.

Tero Karvista on moneen kertaan syytetty töhrijäksi.

Vastauskin on valmiina.

– Onko sinulla auto? Jos vastaus on kyllä, olet saastuttaja.

Tamperelainen graffititaiteilija on maalannut kaupunkeja pian 25 vuoden ajan, joten vastaamiseen on rutiinia.

Karvinen ja kymmenkunta muuta graffitintekijää maalasivat viime viikolla Tampereen Posteljooninpuistossa olevan Hämpin parkin työmaa-aidan. Työ tehtiin Finnparkin luvalla ja Tampereen taidemuseon maksamilla maaleilla.

Karvinen ei kiellä, etteikö valtaosa pitkän uran töistä olisi tehty ilman lupaa.

– Turha sitä on peitellä. Jos olen tehnyt neljännesvuosisadan graffiteja, niin totta kai töitä on myös luvattomissa paikoissa, naurahtaa Karvinen, 38.

Viimeisistä sakoista ja vahingonkorvauksista on kulunut jo 12 vuotta.

Karvinen kummastelee jatkuvasti lisääntyvää graffitien vastaista mielialaa. Hänen mukaansa graffititaitelijoilla on olettetua parempi käsitys siitä, mihin töitä tehdään.

Valtaosa maalauksista ei edes osu tavallisten kadunkulkijoiden silmään, sillä ne tehdään puolivirallisiin paikkoihin, kuten sivummalla olevien teollisuushallien seiniin.

 

Onko sinulla auto? Jos vastaus on kyllä, olet saastuttaja.”

Maalausten kuulumisesta kaupunkitilaan ja kaupunkikulttuuriin Karvinen ei kuitenkaan tingi.

Taiteilija ei tee kovin päättäväisesti eroa tussilla tageja töhräävien poikien ja graffitia vakavammin ajattelevien taiteilijoiden välillä. Juuret ovat samat.

– Graffiti kommentoi julkista tilaa. Se on sidonnainen hetkeen ja tilanteeseen. Joku sähkökaapin kulmassa oleva piirroskin voi olla hieno taideteos, analysoi taiteilija.

Poliittisten iskulauseiden maalaaminen seinille alkoi 1960-luvulla, mutta ensimmäiset varsinaiset graffitit ilmestyivät kaupunkeihin vasta 1980-luvulla.

Lyhyestä taidehistoriasta huolimatta Karvinen on ehdoton siinä, että graffitit ovat taidetta.

– Graffiti on harvoja kesyttämättömiä taiteenmuotoja. Tähän ei valmistuta, eikä siihen voi opettaa. Ihmisen on löydettävä se itsestään.

Karvisella on maalaamiseen myös muodollinen pätevyys. Mies on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulusta kuvataiteilijaksi.

Taiteilija myöntää auto-argumenttinsa löperyyden. Periaatteessa hän kuitenkin pysyy. Kysyjä pysähtyy ainakin miettimään.

– Eivät minuakaan kaikki kaupungissa olevat asiat ja ilmiöt miellytä. Mutta kimpassa pitäisi elää. Ja graffitit ovat kuitenkin kaupungin pahojen asioiden listan häntäpäässä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat