USU: Joka kolmas ei halua kiintiöpakolaisia Suomeen – "Miksi halutaan lopettaa pakolaiskiintiö, joka on vastaus kritiikkiin hallitsemattomasta maahanmuutosta?"

 

Uutissuomalaisen gallupissa selviää, että joka kolmas suomalainen (30 prosenttia) haluaisi lakkauttaa Suomen 750 hengen vuotuisen pakolaiskiintiön tilapäisesti tai kokonaan. Enemmän vastaajia (38 prosenttia) pitää nykyistä kiintiötä sopivana ja joka viides olisi valmis nostamaan kiintiöitä.

Ihmisoikeusliiton vaikuttamistyön päällikkö Milla Aaltonen yllättyi tuloksesta.

– Siitähän ei ole julkisesti edes keskusteltu. Ehkä sitä on ruvettu miettimään siinä vaiheessa, kun vaihtoehtoa on kyselyssä tarjottu. Pakolaiskiintiö on kuitenkin ehdottomasti se turvallisin tapa tulla maahan. Puolet kiintiön kautta tulevista on lapsia. Mukana on naisia ja vammaisia, joille matka olisi muuten mahdoton, Aaltonen kommentoi Uutissuomalaiselle.

– Miksi halutaan lopettaa pakolaiskiintiö, joka on vastaus kritiikkiin hallitsemattomasta maahanmuutosta? hän ihmettelee.

Pakolaisasiantuntija Kaisa Väkiparta näkee hyvänä asiana, että yli puolet suomalaisista pitäisi tai nostaisi pakolaiskiintiötä.

– Tulos on oikeastaan aika hyvä, sillä yhteensä 57 prosenttia joko pitäisi ennallaan tai nostaisi pakolaiskiintiötä. Huomattavasti pienempi osuus lakkauttaisi kiintiöt, Väkiparta kommentoi Uutissuomalaiselle.

Erityisesti perussuomalaisten kannattajat olivat valmiita luopumaan pakolaiskiintiöstä. Sen sijaan suuri osa vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajista olisi valmis kasvattamaan kiintiötä.

Kiintiöpakolaisilla tarkoitetaan ihmisiä, jotka YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on määritellyt pakolaisleireillä eniten apua tarvitseviksi.

– Välttämättä ei tiedetä, mistä kiintiöpakolaisissa on kyse. Kun puhutaan, että pitäisi auttaa haavoittuvimmassa asemassa olevia naisia ja lapsia, niin kiintiöpakolaisissa on kyse juuri heistä, Väkiparta sanoo.

Viime keväänä yli 40 järjestö vetosi hallitukseen pakolaiskiintiön nostamiseksi kehysriihen yhteydessä.

Suomen pakolaiskiintiö on ollut vuodesta 2001 alkaen 750 henkilöä vuodessa. Vuosina 2014 ja 2015 pakolaiskiintiötä nostettiin Syyrian sodan vuoksi ja kiintiöpakolaisia otettiin 1 050.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä