Paikalliset

Vanhalle puhdistamolle suunnitellaan Ranta-Tampellan kokoista uutta kaupunginosaa

RAKENTAMINEN Tampereen kaupunki on jo aloittamassa Viinikanlahden jätevedenpuhdistaminen alueen muuttamisen rantakaupunginosaksi.

Jaa, vasta silloin, puuskahtaa isoäiti Raili Sahramäki kuulleessaan, että Viinikanlahden vedenpuhdistamo hajuineen lähtee vuonna 2023 pois liki päivittäisen kävelyreitin varresta. Mukana lenkillä Iina Sahramäki ja vaunuissa 11-kuukautinen Onni Sahramäki.

Petteri Mäkinen

Tampereen kaupunki odottaa jo vesi kielellä Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolta vapautuvan maa-alueen muuttamista uudeksi kaupunginosaksi.

Alue on vapautumassa rakentamiseen, kun Sulkavuoren kalliokeskuspuhdistamo aloittaa toimintansa vuoden 2023 aikana.

Keskustan kehitysohjelman hankejohtaja Tero Tenhunen vertaa uutta Viinikanlahden kaupunginosaa Näsijärven rantaan parhaillaan rakentuvaan noin 3000 asukkaan ja 150 000 kerrosneliön Ranta-Tampellaan.

– Viinikanlahti on ainoa keskusta-alueeseen kuuluva paikka, johon voidaan toteuttaa kokonaan uusi kaupunginosa. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus.

Kansan suussa muun muassa Viinikan vatkaamoksi kutsutun jätevedenpuhdistamon alueen houkuttelevuutta kuvaa se, että se tarjoaa järvenranta-asumista alle kilometrin päässä Keskustorilta.

Tenhusen mukaan alueen suunnittelukilpailu pyritään käynnistämään ensi vuoden aikana. Ensi vuoden aikana alueesta on tarkoitus teettää erilaisia lisäselvityksiä esimerkiksi alueella vaadittavista puhdistustöistä.

Pieni osa Viinikanlahden jätevedenpuhdistamon rakenteista on jäämässä paikoilleen, vaikka varsinainen puhdistustoiminta Sulkavuoreen siirtyykin. Rakentamisessa pitää ottaa huomioon myös Viinikan järjestelyratapihan vaarallisten aineiden kuljetukset.

Asemakaavoitusohjelmaan Viinikanlahden vaatimat kaavatyöt on laitettu vuosille 2020–21.

Viinikanlahti on ainoa keskusta-alueeseen kuuluva paikka, johon voidaan toteuttaa kokonaan uusi kaupunginosa.”

 

Tampereen visioinneissa Viinikanlahti muodostaa osan järvenrantakeskustaa yhdessä ja rakentuneen Ratinan etelärannan ja lahden vastarannalle suunnitellun Eteläpuiston kanssa.

Rantoja kiertävä Järvenrantakaupunki ulottuu tulevaisuudessa Tammerkoskelta Pyhäjärven rantoja pitkin Arboretumiin asti.

– Sijainti järvenrannassa näin lähellä ydinkeskustaa on todella upea. Tämä on Tampereen keskustan viimeinen helmi, innostuu hankejohtaja Tenhunen.

Viinikanlahden historiaa

Hatanpään kartanon maihin kuulunut alue tuli kaupungin omistukseen vuonna 1913.

Vielä 1920–30-luvuilla Viinikanlahden etelärannalle suunniteltiin satamaa palvelemaan muun muassa Hatanpään ympäristöön kehittynyttä teollisuutta.

Vuonna 1959 vahvistuneessa kaavassa satama ja sen ympärille suunnitellut varastoalueet unohdettiin ja aivan rantaan sijoiteltiin muun muassa Hatanpään rantatietä lehtipuurivistöineen ja lisäksi korttelia viemärivedenpuhdistuslaitoksen käyttöön.

Jo 1960-luvun alussa uusi lainsäädäntö velvoitti yhdyskunnat ja teollisuuslaitokset rakentamaan viemärivesien puhdistamot. Kantakaupungin jätevedet laskettiin vielä tuolloin puhdistamattomina Tammerkoskeen ja Ratinan suvantoon.

Viinikanlahden jätevedenpuhdistamo valmistui vuonna 1972.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat