Vapaa-aika

Kangasala on matkalla kaupungiksi – Näin asia etenee

KAUPUNKI Kangasalan kunnasta tulee Suomen 33. suurin kaupunki.

Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen availee ensi vuoden alusta alkaen kunnanvirastotalon oven sijaan kaupunginvirastotalon ovea töihin mennessään ja tullessaan.

Sonja Sivonen

Jo vuonna 1992 Kangasalla pohdittiin kaupunki-nimityksen käyttöönottamista. Asiasta on alettu keskustella uudemman kerran vuoden 2016 lopulta lähtien, ja 1. tammikuuta 2018 kaupunki-nimityksestä tulee totta.

– Kunnanvaltuusto päätti 13. helmikuuta äänin 33–18, että kaupunki-nimitys otetaan käyttöön. Kangasalla on muuttunut moni asia 1990-luvun jälkeen, joten kaupunki-nimityksen käyttöönotto tuntuu tällä hetkellä luontevalta, kertoo Kangasalan kunnanjohtajana neljä vuotta työskennellyt Oskari Auvinen.

Kaupunki-nimityksen käyttöönottaminen nähdään Kangasalla luontevana, koska kunnan taajama-alue on kasvanut kaupunkimaiseksi kokonaisuudeksi.

– Asutus ja työpaikat sijaitsevat nykyään 90-prosenttisesti taajamassa. Maaseutualueet ja kylät ovat myös Kangasalle arvokkaita, koska monipuolinen asutustarjonta on vahvuuksiamme, Auvinen uskoo.

Kunnasta kaupungiksi muuttumisen ajoitus tukee kaupunki-nimityksen huomioon ottamista käynnissä olevan strategisen yleiskaavan uudistamisessa. Kangasalan keskustaa halutaan uudistaa kaupunkimaisemmaksi ja imagoa muokata modernimpaan suuntaan.

– Kangasalan kunnassa on päätetty jo kaksi vuotta sitten, että kunnan graafinen ilme ja verkkosivut uudistetaan. Kaupunki-nimityksen käyttöönotto ei aiheuta ylimääräisiä kustannuksia, koska uudistus on ollut tarkoitus tehdä joka tapauksessa vuodenvaihteessa.

Kangasalla on käynnissä tällä hetkellä uuden graafisen ilmeen ja verkkosivualustan kilpailutus. Muita konkreettisia valmisteluja nimimuutos tuo lähinnä kuntapäättäjien nimikorttien ja kunnanvirastotalon kylttien päivittämisenä.

– Kaupunki-nimitys on positiivinen yritys- ja imagonäkökulmasta. Kangasalasta tulee Suomen 33. asukasluvultaan suurin kaupunki, eli on olemassa sitä paljon pienempiä kaupunkeja. Nimimuutos vahvistaa Kangasalan vetovoimaa, kun se tiedostetaan paremmin kaupunkina, Auvinen arvioi.

Kangasala on Suomen 311 kunnan joukossa asukasluvultaan kolmanneksi nopeiten kasvava kunta heti Vantaan ja Sipoon jälkeen. Auvinen näkee, että Kangasala on kasvanut kaupunkimittaan niin kooltaan kuin toimintatavoiltaankin: kunnan väestömäärä, toimintatavat, organisaation toiminta konsernina, yritysten lukumäärä, vapaa-ajan ja harrastamisen mahdollisuudet ja kulttuuri kehittyvät koko ajan kaupunkimaisemmaksi.

– Kangasalle on valmistunut uusi tekonurmikenttä, uimahallia aletaan laajentaa, uimahallin viereen tulee uusi hotelli ja ensi vuonna uudistetaan tori, minne tulee kauppahalli. Torin viereen rakennetaan uusi pysäköintitalo, ja myös keskustaan tulee uusi linja-autoasema, Auvinen perustelee.

Kangasalasta kaupunki

Kaupunki-nimityksestä on keskusteltu ja asiaa on valmisteltu Kangasalla vuoden 2016 lopulta lähtien.

Asia tuotiin kunnanhallituksen käsiteltäväksi 30. tammikuuta 2017.

Kangasalan valtuusto päätti 13. helmikuuta äänin 33–18, että kaupunki-nimitys otetaan käyttöön 1. tammikuuta 2018 alkaen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vapaa-aika

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat