Kulttuuri

Anselmi, nuori ihmissusi haastaa Härmän - Katso video!

Anselmia elokuvassa esittää Nätyssä opiskeleva Aleksi Hokko ja hänen isäänsä Sami Palolampi.

Ville Salminen

Alussa oli Commodore-64, sadalla markalla ostettu tiekarhu ja päästäisestä saatu ihmissusitartunta.

Suomen Pohjanmaassa on jokin kummallinen taiteilijoita, kirjailijoita ja elokuvantekijöitä puhutteleva ominaisuus.

Tamperelainen Bottomland Productions kuvaa parhaillaan Etelä-Pohjanmaalle sijoittuvaa Anselmi, nuori ihmissusi -elokuvaa. Lähes samoilla kuvauspaikoilla kuvataan ensi vuoden odotetuimmaksi ensi-illaksi povattua Härmä-elokuvaa.

– Pohjanmaan ristiriitaisuus kiehtoo. Aukealla ja avoimella maalla taloissa ja mökeissä asuu sulkeutuneita ihmisiä, perustelee Anselmin ohjaaja Matti Pekkanen.

Murrosikäisen Anselmin tarinaan 1980-luvun lopun Etelä-Pohjanmaalta liittyvät paitsi laajojen soiden legendat ihmissusista myös kotitietokone Commodore-64 ja sadalla markalla ostettu käytetty tiekarhu.

Elokuvan idea on alunperin noormarkkulaisen freelance-näyttelijä Sami Palolammen. Vuodelta 1994 peräisin olevassa ensimmäisessä käsin A4-paperille kirjoitetussa tiivistelmässä elokuvan päähahmo Anselmi ajaa tiehöylällä Samarin-vaahto suupielestä tirskuen. Ihmissusi-tartunnan hän on saanut päästäisen puremasta.

– Kaksi vuotta myöhemmin tehtyyn kirjoituskoneella tehtyyn versioon oli lisätty muun muassa Paavo Väyrysen vaalijulisteita, taustoittaa tuottaja Mikko Soukkala.

Tuottajan mukaan vahoista juonikuvioista voi kertoa huoletta, sillä katsojan elokuvajännitystä ne eivät pilaa. Vanhoista käsikirjoitusversioista on jäljellä lähinnä elokuvan nimi. Ideaa vuosikaudet päässään kehitellyt Palolampi uskoi Anselmin Soukkalan ja Pekkasen käsiin vuonna 2008.

– Nimi kiinnitti huomion. Se oli varmaan typerin elokuvannimi, jonka olimme kuulleet, myöntää Soukkala.

 

Uskon, että Aleksi Holkko peittoaa Mikko Leppilammen 10–1.”

Hihittelyvaiheesta on päästy jo ohi. Vaikka juonen maailma kuulostaa kieliposkessa tehdystä roskaleffasta repäistyltä, leffaa tehdään tosissaan.

Anselmin tarina on saanut vakavampia ja syvällisempiä ulottuvuuksia. Samalla lyhytelokuvaksi aiottu leffa kasvoi nykyisen suunnitelman mukaisesti noin puolitoistatuntiseksi.

– Ihmissuteus toimii elokuvassa enemmänkin murrosiän aiheuttamien fyysisten ja psyykkisten muutosten vertauskuvana, kasvavana seksuaalisuutena ja tarpeena löytää oma itsensä, filosofoi Pekkanen.

– Kaikkia työryhmään kuuluvia on yhdistänyt halu tehdä kokopitkä elokuva ja halu työllistää itsensä elokuva-alalla. Tästä elokuvasta halutaan käyntikortti, lisää Soukkala.

Tähän mennessä Bottomland Productions on tehnyt muun muassa lyhytelokuvia, tv-ohjelmia, mainoksia ja lastenohjelmia.

Idean isä Sami Palolampi näyttelee elokuvassa Anselmin isän roolin. Pääosan esittää Tampereen yliopiston näyttelijätyön laitoksella opiskeleva seinäjokelainen Aleksi Holkko. Kirkkoherran roolin näyttelee Pauli Hanhiniemi.

Suurin osa kuvauksista tehdään loppukesän ja syksyn aikana. Kuvauspaikkoja on Tampereen lähiympäristön lisäksi muun muassa Kuortaneella, Ähtärissä ja Alavudella.

Neuvottelut elokuvan levittämisestä ja tv-oikeuksista on jo aloitettu. Markkinointiavuksi haetaan toista tuotantoyhtiötä. Elokuvan pitäisi valmistua loppuvuodesta 2012.

Vaikka JP Siilin ohjaama Härmä ehtii elokuvateattereihin jo ensi vuoden helmikuussa, Anselmin tekijäporukka ei aio jäädä suosiolla kakkoseksi muussa kuin ensi-iltapäivässä.

– Uskon, että Aleksi Holkko peittoaa Mikko Leppilammen 10–1, luottaa ohjaaja Matti Pekkanen.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat