Paikalliset

Massavihkiminenkin voi olla intiimi tapahtuma, todistavat Kreetta ja Jussi

Kreetta ja Jussi Koistinen kävelevät Finlaysonin kirkon käytävää juuri vihittynä avioparina. Hääyössä alttarilla on kerralla kolme paria ja kolme pappia.

Hannu Jukola

Marraskuun 11. päivä antaa ainutlaatuisen tilaisuuden saada tärkeään tapahtumaan erikoinen päivämäärä. Tampereen seurakunnat järjestää silloin jälleen Hääyön.

Kolmas Hääyö järjestetään Aleksanterin kirkossa kello 19:stä eteenpäin. Siihen ilmoittautuminen alkoi maanantaina ja päättyy torstaina 10.11. Ensimmäisenä päivänä ajan varasi jo 31 paria.

– Suurta innostusta osattiin odottaa, mutta suosio yllätti. Päivämäärä on tehnyt tehtävänsä, sanoo seurakuntasihteeri Tarja Roivainen.

Kaikki ilmoittautuneet parit eivät ole tamperelaisia, vaan joukossa on pariskuntia myös Siilinjärveltä ja Vantaalta.

Tampereen ensimmäinen Hääyö järjestettiin Finlaysonin kirkossa 1.10.2010. Silloin avioitui 47 paria. Toinen Hääyö oli helatorstain aattona 1.6.2011 ja yön aikana vihittiin 33 paria.

Hääyö on vihkitilaisuus, jossa vihitään saman illan ja yön aikana useita pariskuntia. Alttarilla on kerralla kolme paria ja kolme pappia. Aleksanterin kirkossa ei vierasmäärää ole rajoitettu.

– Kirkko on suuri, joten kaikki sukulaiset ja ystävät mahtuvat kirkkoon, Roivainen selittää.

Vihkimiset ovat puolen tunnin välein. Vihkiparille ja todistajille on tarjolla kakkukahvit kirkon alasalissa.

Molempien vihittävistä pitää kuulua Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Myös rippikoulu on oltava käytynä. Vihkiparin pitää suorittaa avioliiton esteiden tutkinta omassa kotiseurakunnassa vähintään viikkoa ennen Hääyötä ja tuoda todistus mukanaan Hääyöhön.

Kaikki Tampereella 11.11. vihittävät eivät astele avioon Hääyö-tilaisuudessa, vaan varauksia on tehty myös muihin kirkkoihin ja kappeleihin. Näihin on tähän mennessä tullut 23 varausta.

Kreetta ja Jussi Koistinen viettivät ensimmäisen hääpäivänsä rakennuspuuhissa Kangasalla 1. lokakuuta. Naimisiin he menivät viime vuonna Finlaysonin kirkossa Tampereen seurakuntien järjestämässä ensimmäisessä Hääyössä.

Hetki oli intiimi, vaikka samaan aikaan alttarilla oli kaksi muuta paria.

– Meitä jännitti molempia ja puristettiin toisiamme tosi kovaa, Kreetta kertoo.

Mieleen ei tullut silloin eikä nytkään, että tilanne olisi ollut vähemmän juhlallinen kuin jos alttarilla olisivat olleet vain he kaksi.

– Kun kesällä olimme samassa Finlaysonin kirkossa kaveriemme häissä, tuntui, että tilaisuus oli ohi paljon nopeammin kuin meillä, Kreetta sanoo.

Naimisiin meno Hääyönä tuli helpottavana ja hauskana ajatuksena. Häistä kihlapari ei ollut vielä ehtinyt kunnolla edes jutella, kun huomasivat ilmoituksen.

– Meillä oli kuukausi aikaa valmistautua. Kerroimme saman tien sukulaisille ja he taisivat kyllä vähän hämmästyä nopeaa toimintaa, Kreetta nauraa.

Rakennushommien vuoksi Kreetta ja Jussi halusivat vaivattomat häät. Valmisteluja ei tarvinnut tehdä oikeastaan lainkaan ja vaaleanpunaisen hääpuvunkin Kreetta oli ostanut heti kihlajaisten jälkeen.

Vihkimiseen parille oli annettu tarkka kellonaika saapua paikalle.

– Ehdimme jutella papin kanssa ja hänen puheensa tuntui meistä henkilökohtaiselta, Kreetta kertoo.

Seurakunta oli varannut hääkakkukahvit, mutta Kreetta ja Jussi siirtyivät sukulaisten kanssa läheiseen ravintolaan juhlimaan ja ruokailemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat