Paikalliset

Tutkimus alkaa – Vaaliekspertti selvittää lähes 140 000 eurolla vaalikoneiden käyttöä

NÄKÖKULMA Vaaliekspertti Sami Borg lähtee selvittämään, miten vaalikoneet loppujen lopuksi vaikuttavat vaaleihin.

Petteri Mäkinen

Vaalikoneet ovat median vaalikansalle tarjoamaa kevyttä ajanvietettä, jotka katoavat vähitellen, kun uutuudenviehätys lopullisesti karisee.

Väärin, sanoo tamperelainen vaalitutkija Sami Borg.

– Vaalikoneilla on tulevaisuudessa pikemminkin kasvava kuin katoava vaikutus. Ne ovat tällä hetkellä kiinnostavimpia ilmiöitä kampanjoinnissa ja vaalijournalismissa, julistaa Borg.

Borgin johtama Vaalikoneet 2020 -tutkimushanke sai lähes 140 000 euron apurahan Helsingin Sanomain Säätiöltä.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa kattava ja kokonaisvaltainen kuva vaalikoneista ja niiden hyödyntämisestä Suomessa.

Tutkimus analysoi 1990-luvun lopulta yleistyneiden vaalikoneiden levinneisyyttä, sisältöjä, käyttöä ja käytön vaikutuksia yhdistäen politiikan ja viestinnän tutkimuksen näkökulmia.

Nykyisin tutkijana Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa työskentelevän Borgin lisäksi hankkeessa on mukana Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET.

Borgin mukaan vaalikoneet kasvavan merkityksen puolesta puhuu se, että nuoremmat äänestäjäkunnat kokevat ne keskeisenä osana vaaliprosessia. Tutkimuksen mukaan alle 34-vuotiaista äänestäjistä yli puolet ilmoittaa, että vaalikoneet vaikuttavat äänestyspäätökseen ratkaisevasti tai erittäin paljon.

– Nuorimmissa ikäluokissa vaalikoneet ovat vakiinnuttaneet paikkansa kolmen tärkeimmän vaikuttajan joukossa yhdessä lehdistön ja television kanssa.

Vaikka sukupolvien väliset erot vaalikoneiden käytössä ovat suuret, on vaalikoneilla kuitenkin erilaisia käyttäjäryhmiä.

– Toisaalta se kiinnostaa ihmisiä, jotka eivät halua käyttää kovin paljoa aikaa tiedon keruuseen äänestyspäätöksen tekemisessä. Toisaalta taas vaalikoneita käyttävät politiikan aktiiviseuraajat, Borg kuvaa.

Tutkimuksessa luvataan pitää mukana ehdokkaiden, äänioikeutettujen ja median näkökulma. Kiinnostuksen kohteena on se, miten vaalikoneet tukevat äänestyspäätöstä ja miten media käyttää vaalikoneita journalismissaan.

– Ehdokkaiden näkökulmasta kiinnostaa se, miten he kokevat vaalikoneet ja niihin vastaamisen kuormittavuuden.

Tärkeimpänä tutkimuskohteena ovat tulevat presidentin- ja maakuntavaalit.

Hankeen loppuraportti ilmestyy keväällä 2019.

Sami Borg

vaalitutkija Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa

YTT, tutki vuonna 1996 tarkistetussa väitöskirjassaan suomalaisten äänestysosallistumisen perusteluja ja eduskuntavaalien äänestysprosentin laskua

Yleisradion pitkäaikainen vaaliasiantuntija

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat