Paikalliset

Katoaako tältä vanhalta pariskunnalta seurakuntatalo?

KAUKAJÄRVI Seurakuntayhtymä on purkamassa vanhaa kiinteistöä. Ratkaisusta on tehty jo sitova esisopimus. Monet asukkaat ovat asiassa vahvasti eri mieltä. He moittivat asiasta tiedottamista.

Finninmäessä asuvat Armi ja Urpo Taponen käyvät säännöllisesti Kaukajärven seurakuntatalolla. Pariskunta toivoo paikalle pitkää tulevaisuutta.

Pekka Ruissalo

Tampereen Kaukajärven lähiön kuumin puheenaihe kuluvan vuoden aikana on varmasti ollut se, minkälainen kohtalo täkäläisellä seurakuntatalolla on. Tämänhetkisen ajatuksen mukaan kohta 50-vuotias rakennus ei juhlapäiväänsä näe, vaan se puretaan lähimmän parin vuoden sisällä. Koska tarkalleen, siitä tietoa ei vielä ole.

Seurakunta olisi purkamassa tilaa, joka on heidän näkemyksensä mukaan liian suuri. Lisäksi kiinteistöä pidetään jo vanhanaikaisena – vuonna 1973 rakennettu talo vaatisi mittavan saneerauksen.

Tiistaina aamupäivällä seurakuntatalo on hiljainen, mutta ei täysin toiminnaton. Finninmäessä asuvat Armi ja Urpo Taponen ovat tulleet paikalle rukouspiiriin. Heitä talon kohtalo huolestuttaa.

– Alueella on paljon vanhuksia, joiden on hankala mennä kirkkoon. Seurakuntatalo on ollut tärkeä paikka myös lapsiperheille ja paikka on keskeinen, Armi Taponen sanoo.

– Kerrostalo olisi kuulemma tulossa tilalle. Sillä varmaan saadaan nopeasti rahaa, mutta enpä tiedä sitten, miten kauaskantoinen ratkaisu se on, pohtii Urpo Taponen.

Seurakuntatalolle on etsitty kesästä asti korvaavia tiloja. Seurakunnan näkemys on se, että toiminta jatkuu entiseen malliin, vaikka kiinteistö vaihtuisikin. Korvaavia kiinteistövaihtoehtoja on asiaan liittyen useampia.

– Olemme keskustelleet asiasta sekä Keskon että Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa. Ajatuksena on se, josko heillä olisi seurakuntatoimintaan sopivia vuokratiloja, kertoo seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo.

Purkuhanke on jo edennyt siihen pisteeseen, että siitä on jo tehty sitova esisopimus.

– Jos sopimus halutaan purkaa, maksettavaksi tulee sopimussakko. Se on noin 300 000 euroa, kertoo Tampereen yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Leevi Häikiö. Kiinteistöpäällikkö Päätalon mukaan ideaalein paikka uusille tiloille olisi Juvankadun ja Keskisenkadun risteyksen tienoo tai Keskisenkadun katutason tilat. Keskolle on parhaillaan valmistumassa uudet liiketilat Kaukajärven tulevaan liikekeskukseen. Pirkanmaan Osuuskauppa taas laajentaa kiinteistöään tien toisella puolella.

– Uudessa liikekeskuksessa eikä Keskolla ole meille sopivia tiloja vapaana. Osuuskaupan osalta keskustelut jatkuvat edelleen, Päätalo kertoo.

Alueen asukkaat ovat antaneet seurakuntayhtymälle voimakasta kritiikkiä etenkin viestinnän osalta. Asukkaiden mukaan asiat ovat tapahtuneet nopeasti ja yllättäenkin. Seurakuntayhtymän viestintäjohtaja Sami Kallioinen myöntää puutteet asiassa.

– Näin massiivista hanketta ei ole ollut aiemmin, Kallioinen kertoo.

Tästä on kyse

Kaukajärven seurakuntatalo puretaan, jos asemakaavamuutoshakemus menee läpi. Aikataulu on auki, mutta todennäkäisesti purku olisi aikaisintaan parin vuoden sisällä.

Seurakuntayhtymän mukaan tila on liian suuri. Vuonna 1973 rakennettu talo vaatisi miljoonaluokan saneeraukset. Myös käyttökustannukset ovat seurakunnan mukaan liian korkeat.

Seurakuntatalon kustannukset ovat 60 000 euroa vuodessa.

Seurakunnan suunnitelmissa on hankkia korvaavat, pienemmät tilat Kaukajärveltä. Yhtenä vaihtoehtona on alueen uusi liikekeskus. Seurakunnan pyrkimyksenä on, että sen toimintaan ei tulisi keskeytyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat