Paikalliset

Kaupunkikierros Tampereella onnistuu myös näytön välityksellä

KEHITYSTYÖ Galleria Nottbeckissa esillä oleva 3D-pelimalli tutustuttaa Tampereen kaupungin projekteihin.

3D-pelimallia esitteli Tampereen kaupungin tietomallikoordinaattori Rodrigo Coloma.

Joel Oikari

Galleria Nottbeckiin avautui tammikuussa kaupunkia ja sen kehitystä kuvastava 3D-pelimalli. Malli mahdollistaa tutustumisen kaupunkiin virtuaalisessa muodossa Santalahdesta Kalevaan.

– 3D-malli pyrkii esittämään kaupungin nykytilaa sähköisessä muodossa. Pelimuotoiseen malliin päädyttiin, jotta malli olisi helposti navigoitavissa ja kehitettävissä, kertoo Tampereen kaupungin tietomallikoordinaattori Rodrigo Coloma.

Mallia kehitetään ja sovelletaan aina tarpeen mukaan. Yksityiskohdat syntyvät sellaisia hankkeita varten, jotka niitä tarvitsevat. Hankkeen alussa kehitettiin myös puhelinsovellus, jossa esillä on Tammelan lenkki 3D-mallinnettuna. Reitille on mahdollisuus jättää kommentteja, joiden kautta tieto kulkeutuu eteenpäin.

– Sovellusta ja mallia halutaan valjastaa vuorovaikutukseen ja kehitystyöhön. Esimerkiksi haluamme tutkia mallin hyödyntämismahdollisuuksia kehittyvässä Hiedanrannassa kiertotalouden huomioimiseksi jo suunnitteluvaiheessa, kuvailee Coloma.

Galleria Nottbeckissa on ohjaimella navigoitavan mallin lisäksi myös virtuaalitodellisuuslaseilla toimiva pyöräpeli, jossa voi pyöräillä Tampereen keskustassa.

Kaupungin 3D-mallintamisen ja pelimallien on tarkoitus tuoda kehityssuunnitelmat konkreettiseen ja helposti käsitettävään muotoon. Mallia käyttäneet ovatkin sanoneet, että suunnitelmat selkiytyivät paremmin mallin avulla kuin pelkän kartalla avulla esittämällä. Kriitikin anto eri suunnitelmiin on myös täsmällisempää 3D-mallin avulla.

Malliin on käynyt tutustumassa sen avauduttua satoja kävijöitä, ja ennen kesää tilaisuuksia oli tilassa viikoittain.

– Vierailijoita Galleria Nottbeckin tila onkin saanut Tampereen asukkaista, suunnittelijoista ja konsulteista. Tiloihin on myös käynyt tutustumassa Belgian suurlähettiläs delegaatioineen, tietomallikoordinaattori Coloma kertoo.

Tulevaisuudessa 3D-mallia voidaan hyödyntää myös erilaisissa simulaatioissa.

Joel Oikari

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat