Paikalliset

Yli satavuotiaan talon kohtalo on nyt sinetöity Tampereella – Päätös on lainvoimainen

ARMONKALLIO Purkulupa on lainvoimainen. Lupa annettiin kesällä.

Pursikadun vanha pihapiiri puretaan. Se ei ole vielä tiedossa, milloin uuden kerrostalon rakentaminen aloitetaan.

Marjo Rämö

Armonkalliolla sijaitsevan vanhan työläispihapiirin kohtalo on nyt sinetöity. Yli satavuotias asuinrakennus ja talousrakennukset jyrätään, ja tilalle rakennetaan asuinkerrostalo.

Vanhalle rakennukselle on myönnetty purkulupa heinäkuussa. Uuden rakennuksen rakennuslupa on myönnetty niin ikään heinäkuussa. Tampereen kaupungin rakennusvalvonnasta kerrotaan, että päätökset ovat jo saaneet lainvoiman.

Vanhan työläispihapiirin tilalle on tarkoitus rakentaa pienkerrostalo, jossa on 12 asuntoa.

Pursikadun tilanteesta valitettiin Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valituksen teki Pirkanmaan perinnepoliittinen yhdistys ry. Yhdistys vaati, että rakennuksen suojelukysymys pitää ratkaista asemakaavalla.

Hallinto-oikeus ei ottanut valitusta tutkittavakseen. Se katsoi, ettei yhdistyksellä ollut asiassa valitusoikeutta.

– Kun valittajalla ei ole valitusoikeutta, hallinto-oikeus ei tutki päätöksen laillisuutta miltään osin, hallinto-oikeuden päätöksessä todetaan.

Vanhan pihapiirin kohtalosta käytiin kädenvääntöä poliitikoiden kesken.

Yhdyskuntalautakunta määräsi viime syksynä Pursikatu 4:n tontille väliaikaisen rakennuskiellon, sillä alueen asemakaava on yli 70 vuotta vanha. Yhdyskuntalautakunta teki päätöksensä kaavoittajan suosituksesta ja lisäsi päätökseen ponnen, että asemakaava on päivitettävä.

Asemakaavan päivitystä alettiin valmistella kaupungilla, mutta asia ei ehtinyt edetä sen pitemmälle, kun Anna-Kaisa Ikosen (kok) johtama kaupunginhallitus puuttui peliin. Hallitus käytti yhdyskuntalautakunnan päätökseen otto-oikeutta, minkä jälkeen hallitus kumosi rakennuskiellon.

Asemakaavan päivityksen yhteydessä Pursikadun pihapiirin suojelulliset arvot olisi käyty läpi. Pursikadun suojelua on puoltanut ainakin Museovirasto. Museovirasto esitti kantansa rakennuksen suojelun puolesta jo vuonna 2005.

Museovirastoa edustavassa Pirkanmaan maakuntamuseossa ollaan oltu sitä mieltä, että Pursikadun rakennuksen kohtaloa ei voi ratkaista vuonna 1945 hyväksytyn asemakaavan pohjalta. Maakuntamuseon mukaan kaava ei noudata asemakaavoitukselle asetettuja maankäyttö- ja rakennuslain 54. pykälässä esitettyjä sisältövaatimuksia sen osalta, mitä laissa todetaan rakennetun ympäristön arvojen vaalimisesta. Maakuntamuseon mukaan Pursikadun omakotitalon purkaminen on myös vastoin lain 118. pykälää.

Pursikatu 4:ssä sijaitsevaan pihapiiriin kuuluvat asuinrakennus, pesutupa-sauna ja talli-navetta. Päärakennus on siirretty Kyttälästä vuonna 1884. Pursikatu 4:ssä sijaitseva rakennus oli ensimmäisiä Armonkalliolle siirrettyjä asuinrakennuksia.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat