Paikalliset

"Jos ///// ja järki seisovat yhtä aikaa, siitä ei hyvää seuraa..." – Uutuuskirja kertoo Kalle Päätalon railakkaista nuoruusvuosista

Rakastetun Kalle Päätalon elämä oli työn puolella tuotteliasta ja ahkeraa, siviilipuolella yhtä vuoristorataa. Mies menehtyi Tampereella marraskuussa 2000.

Edesmennyt kirjailija, 81-vuotiaana Tampereella vuonna 2000 kuollut Kalle Päätalo tunnetaan ikonisena, viipyilevänä ja rakastettuna kirjailijana, ja tiedetään myös miehen taustalta löytynyt raskas ja työntäyteinen elämä.

Tuota elämää kuvataan jälleen Ritva Ylösen kirjoittamassa teoksessa Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä, joka ilmestyi maanantaina 11. syyskuuta. Ylöstä pidetään Suomen ainoana ns. Päätalo-tohtorina. Kirja kuvaa miestä, joka joutui nuorena niin moneen kertaan nöyryytetyksi, että tuolta kumpusi tulevaa elämää määrittänyt vielä minä näytän-asenne.

Sama leimasi myös Päätalon sosiaalista elämää. Nuorempana vastakkaisen sukupuolen naureskelun kohteeksi joutunut Päätalo heräsi niin sanotusti asiaan hieman myöhemmin.

– Kalle lensi siitepöly pöllyten kukasta kukkaan kuin kimalainen, kirja kuvaa.

Nuorena "kierosilmäiseksi" kotiseudullaan haukuttu Päätalo pääsi erilaisen elämän makuun, kun tämä muutti pois kotiseuduiltaan.

– Kohta Kalle hoiteli jo kahta, kolmeakin naissuhdetta vuorotyönä. Heidän kanssaan menivät illat jakoon naisten työlistojen mukaan. Hän oli kuin karkkikauppaan päässyt pikkupoika.

Päätaloakin omat otteet sosiaalisessa elämässä harmittivat.

– Jos järki ja kyr*ä seisovat yhtä aikaa, siitä ei hyvää seuraa.

Sodan loppuvaiheessa Päätalo oli jo naimisissa, mutta se ei elämää pahemmin muuttanut. Sukupuolitauditkin tulivat elämän melskeessä tutuksi. Sodan jälkeen Päätalo muutti suureen kaupunkiin, Tampereelle, jossa mahdollisuuksia tietynlaiseen elämään löytyi jo siinä määrin, että avioliitto horjui lopulta pysyvästi.

– Tilaisuuksia uskottomuuteen tuli kuin tarjottimella, testosteronia tihkuvan Kallen oli niistä vaikea kieltäytyä. Uskottomuudesta tuli hänelle ensimmäisen avioliiton aikana lähes elämäntapa.

1950-luvun puolella Päätalon elämässä oli samanaikaisesti – ainakin – kolme naista. Yksi heistä oli Leena, josta tuli Päätalon toinen vaimo.

– Kalle oli kolmen naisen loukussa. Välillä useammankin. Kalle lensi siitepöly pöllyten kukasta kukkaan kuin kimalainen.

Suosikkikirjailija kuoli asbestin aiheuttamaan keuhkosyöpään Tampereella 20. marraskuuta 2000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat