Paikalliset

Kolumni: Miten tavoittaa nuoret?

Päivittäin pohditaan, mikseivät nuoret ole kiinnostuneita ympäröivästä yhteiskunnasta ja tapahtumista. Perinteiset mediat menettävät erityisesti nuorempia lukijoita ja lähdekritiikin sekä tiedonhakutaitojen katoamista pelätään. Miten ollaan päädytty tällaiseen tilanteeseen, vaikka nuoret ovatkin median suurkuluttajia?

Nuoret käyttävät useita tunteja päivässä erilaisten medioiden parissa. Tällä hetkellä nuoria vetävät sosiaalisen median palvelut, jossa julkaistavien joukko voidaan rajata itselleen sopivaksi, näihin medioihin kuuluvat muun muassa, Instagram ja Whatsapp. Suoratoistopalveluista johtuen harva nuori katsoo enää televisiota ja yhä harvempi lukee sanomalehtiä. Yhä kasvava joukko ihmisiä hakee siis jopa kaiken tietonsa sosiaalisesta mediasta.

Mediatulvasta on tänä päivänä helppo poimia vain se, mikä itseään kiinnostaa. Mopoista kiinnostunut voi käyttää aikaansa mopofoorumeilla ja selaillen mopojen myynti-ilmoituksia. Sama henkilö jatkaa sitten keskustelua mopoista Whatsapp-ryhmässä ja pyytää kaveria mopomiittiin Snapchatissä. Vastaan ei tule missään kohtaa mitään muuta kuin mopoja.

Jos palataan ajassa taaksepäin ja mietitään aikaa ennen sosiaalista mediaa herää kysymyksiä. Kuinka moni tämän päivän keski-ikäisistä avasi aamun lehden lukeakseen talouspolitiikasta ja kuinka moni selaillakseen sarjakuvasivuja? Entä kuinka moni seuraavasta sukupolvesta odotteli televisiosta uutisia enemmän kuin piirrettyjä tai elokuvia?

Televisio ja sanomalehdet ovat sinänsä hienoja medioita, että niissä on vaikea suodattaa vähemmän kiinnostavaa sisältöä pois. Jos uutiset sattuvat tulemaan vähän ennen omaa suosikkisarjaa, tulee katsottua uutisia sivusilmällä. Aamun lehteä selaillessa on vaikea välttyä uutisotsikoilta.

Keskeistä hyvälle medialle on se, että se on helposti saavutettavissa, kiinnostava ja luotettava. Jos uutisia tulvisi nuorten puhelimiin samaa tahtia, kuin kuvia Instagramin kautta, voitaisiin mediaa pitää helposti saavutettavana. Monet nuorisojärjestöt tavoittavatkin nuoria esimerkiksi Snapchatin kautta, mutta kuinka moni perinteinen valtamedia panostaa aktiivisesti Snapchat-tiliin?

Media tavoittaa nuoret vain jos media on siellä, missä nuoret ovat.

Matias Mäkiranta

Nuorisovaltuustojen liiton Nuva ry:n Pirkanmaan piirin varapuheenjohtaja,

opiskelee Tampereen Lyseon lukion Eurooppa-linjalla, Tamperelaisen vakituinen avustaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat