Paikalliset

Luomupuutarhurin salaiset aseet: komposti, madot ja nokkonen

Suvi Lehtonen haravoi ruohosta tekemäänsä kasvualustaa säännöllisesti. Pihan muita aarteita ovat kompostimulta ja nokkoset, joilla hän lannoittaa puutarhaansa. Hevosen lanta estää talousjätekompostorin jäätymisen talvella.

Heli Koivuniemi

Kiinalaisen sananlaskun mukaan on ryhdyttävä puutarhuriksi, jos haluaa olla ikuisesti onnellinen.

Suvi Lehtonen toteutti unelmansa ja vaihtoi ravintoalan puutarhanhoitoon. Hän valmistuu Suomen ensimmäisten opiskelijoiden joukossa luomupuutarhuriksi syksyllä 2012.

Orastavan vihreässä puutarhassa kävellessä maallikko voi vain ihmetellä, kuinka pienillä teoilla kierrättäminen ja luomuilu on mahdollista.

Lehtonen myöntää, ettei hän ennen opiskeluaan itsekään käsittänyt, kuinka omavaraisesti voi oikeastaan elää. Nyt hän kerää omasta puutarhastaan mausteyrtit, omenat, viinimarjat ja tomaatit. Tontin lähellä sijaitsevan pellon nainen vuokrasi valkosipulin kasvatusta varten.

– Pellolla viljeltiin apilaa muutama vuosi, joten sekin on luomupelto.

Kompostimulta ja nokkosliuotteet ovat oivia lannoitteita

Puutarhuri astelee tonttinsa nurkalle ja esittelee ylpeänä kullan kallista ravinneaarrettaan.

– Lämpökompostorimme toimi koko talven naapurin tuomalla hevosen lannalla. Vastineeksi veimme hevosille kuivia leipiä ravintolasta, Lehtonen puhelee kauhoessaan höyryävää kompostijätettä.

Muovisessa kompostorissa möyhentyvät kotitalousjätteet ja hiukan taaempana sijaitsevaan kompostiin on kerätty puutarhajätteitä.

– Luonnonmukaisesti viljelevän puutarhurin peruskivet ovat: oma kompostimulta, madot ja nokkoset, nainen luettelee.

Kuohkeassa, elinvoimaisessa maassa elävät madot, jotka ovat elintärkeitä hyvälle kasvualustalle.

Nokkosilla on Lehtosen mukaan kolme tärkeää tehtävää.

– Nokkosista saa vahvan ravinneliuoksen puutarhan kasveille. Nokkonen torjuu tuholaisia, ja se on ennen kaikkea syötävä kasvi, jota käytetään jopa rohtona.

Leikatusta ruohosta saa lisäravinnetta ja katteen

On vielä neljäskin kikka, joka on luomuilijalle itsestään selvyys, leikatusta nurmikosta saatava ruohokate. Sen alta puutarhurin mukaan eivät kasva edes rikkaruohot.

– Vaari sanoi aina, että paljas maa on pahinta, mitä puutarhalleen voi tehdä. Paljaassa maassa ei kasva mikään.

– Tässä olen käyttänyt ruohokatetta. Leikattu ruoho ripotellaan heti kasvien juurille ja kasvualustalle. Ruohoa ei parane jättää kasoihin, sillä se homehtuu. Syksyllä ruoho jää maan pinnalle ja keväällä se möyhitään mullan sekaan. Näin varmistetaan, että maa-aines on kuohkeaa, Lehtonen kouraisee penkasta irtonaista katetta käsiinsä.

Vajan seinälle Lehtonen on rakentanut pienen kasvihuoneen tomaateille.

– Vanhat ikkunanpokat odottavat uusimista. Tuttumme vaihtavat ikkunansa ja saamme kasvihuoneelle sitten uudet pokat.

Rautaiset kehikot suojattiin viinipullon korkeilla, ettei emäntä satuta tomaatin taimia hoitaessaan käsiään.

Lämpölavalla kasvavat kovaa vauhtia jo basilikat. Hiukan myöhemmin basilikat saavat seurakseen pinaatin ja vihannesportulakan.

– Perheemme on yrttien suurkuluttaja, hän hymyilee ja tarkistelee päivän saldoa poikansa Thulanin kanssa.

Omenapuissa roikkuvat naapurista lainatut hevosenkengät. Alaspäin taivutetut oksat kukkivat ja antavat satoa paremmin.

Yhteen puuhun isäntä on rakentanut puisen pöntön, jossa on kolme peukalon kokoista reikää.

– Pönttö on kimalaisten syöttöpaikka. Laitoin sisälle siitepölyä ja sokerilientä, mehiläistarhurin tytär naurahtaa ja kertoo kimalaisten pölyttävän omenapuiden ja marjapensaiden kukinnot äärimmilleen.

Lämpöinen höyry kompostissa on hyvä merkki

Hyvin toimiva komposti on lämmin ja jäähtyy, kun hajotettava aines loppuu. Kompostia ei tarvitse kääntää kovin usein, jos se toimii hyvin. Puolikypsässä kompostissa on vielä hajoamatonta seosainetta jäljellä. Sitä voi levittää keväällä katteeksi muutaman sentin kerroksen kasvien juurelle.

Kaikkiaan kompostin lahoaminen kestää 1–1,5 vuotta, jonka jälkeen sitä voi levittää kasvimaalle tai kukkapenkkeihin maanparannusaineeksi.

Kompostin pieneliöt hajottavat kasviperäistä ainesta tehokkaasti, kun kompostissa vallitsevat niille suotuisat olosuhteet. Kosteuden, ravinnesuhteiden ja ilmavuuden ollessa sopivat komposti valmistuu muutamassa kuukaudessa.

Pieneliöt tarvitsevat kosteutta. Liian ilmava komposti kuivuu helposti. Komposti on sopivan kosteaa, jos siitä napakasti kädellä puristettaessa juuri ja juuri irtoaa nestettä. Liian kuivaa kompostia kastellaan lämpimällä vedellä. Kuivuneet reunaosat käännetään kompostin keskelle.

Valmista kompostia tai multaa lisäämällä kompostiin saadaan hyvä pieneliökanta eikä kaupan tarjoamia kompostiherätteitä tarvita.

Kompostoitavat ainekset on hyvä silputa tasakokoisiksi. Oksista kannattaa tehdä seosainetta, koska puuaines hajoaa hitaasti. Seosaine pitää kompostin ilmavana, jolloin pieneliöt saavat riittävästi happea hajotustyöhönsä.

Kompostiin laitetaan kerroksittain kompostoitavaa ainesta ja väliin karkeampaa, kuivaa seosainetta. Seosaineeksi sopivat risuhake, kuorike, turve ja lehtikarike. Talousjätteet peitetään aina kompostiin laiton jälkeen ohuella kerroksella seosainetta, joka imee niistä liian kosteuden ja ehkäisee hajuhaittoja.

Talousjätteiden typpipitoisuus on on korkeampi kuin puutarhajätteen. Tarvittaessa talousjätteiden typpipitoisuutta voi alentaa seosaineella ja laittamalla puutarhajätteitä sekaan. Runsaasti hiiltä sisältävään lehtikompostiin lisätään typpeä sekoittamalla siihen kanankakkarakeita tai kastelemalla nokkosvedellä.

Lähde: martat.fi

Talousjätekompostiin voi laittaa pilkotut

ruoantähteet

kuoret ja perkuujätteet

suodatin- ja talouspaperit

kasviosat, mullan

munankuoret

luut

Kompostiin ei laiteta

muovia

maitotölkkejä

imurin pölypusseja

tuhkaa

tupakantumppeja

öljyä, liuotteita

lumppuja yms.

vaippoja, siteitä

Talousjätekompostin seosaineeksi

haketetut risut

kutterinpuru

turve

kuorike

puiden lehdet

haravointijäte

Puutarhajätekompostiin laitetaan

ruohonleikkuutähteet

lehdet

oksat

risut

kasvinjätteet

Lähde: martat.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat