Ilmiö

Mustaanmakkaraan voi luottaa: sitä syödään aina

Tässä paljasjalkainen tamperelainen ostaa mustaamakkaraa kolmella eurolla. Riku Mäenpää arvelee pärjäävänsä Tammelantorilta ostamallaan satsilla pari tuntia.

Marjo Rämö

Mustanmakkaran pörssikurssi on hyvin tasainen ja luotettava. Se ei nouse eikä laske.

Tapola tekee joka vuosi yli miljoona kiloa mustaamakkaraa, eivätkä tuotantomäärät ole laskeneet tai nousseet miesmuistiin.

– Tuntuu, että mustanmakkaran syöntiin ei voi vaikuttaa edes markkinoinnilla. Ne, jotka syövät sitä, syövät sitä. Sitten on niitä, jotka eivät syö sitä. Niin se vain menee, kertoo Tapolan tuotantojohtaja Eero Kirveslahti.

Myös Savupojilla tuotanto on vuodesta toiseen suunnilleen vakio eli reilut 120 000 kiloa vuodessa. Kestiherkku tekee vuodessa 5 000–10 000 kilon verran Grilli-mustaa.

 

Tampere on tietenkin merkittävin syöntialue.”

Kun Tapolan vuodessa tuottamat mustatmakkarat pistetään jonoon, syntyy pötkö, joka ulottuu yli päiväntasaajan. Kun pötköön lisätään Savupoikien ja Kestiherkun makkarat, päästään vielä pitemmälle.

 

Mutta keitä ovat ne, jotka syövät pötköä päiväntasaajan toiselle puolelle?

– Mustaamakkaraa menee ympäri Suomea, mutta Tampere on tietenkin merkittävin syöntialue, Kirveslahti tietää.

Tapolan mustastamakkarasta noin 60 prosenttia jää niin sanotulle kuumalle alueelle eli Pirkanmaalle.

Tammelantorin mustamakkaragrillin pitäjä Elina Maunuaho luettelee sakkia, joka syö mustaamakkaraa.

– Työmiehet, äidit, lapset, turistit, vanhemmat ihmiset. Kaikki sitä syövät, mutta nuoria on joukossa vähän. Mustaamakkaraa ostetaan paljon myös tuliaisiksi.

Maunuaho syö mustaamakkaraa joka päivä kuormasta.

– Se on terveellistä. Siinä on rautaa, eikä rasvaakaan ole kovin paljon. Rasvaa on maksimissaan 12 prosenttia.

Maunuaho on oikeastaan syntynyt mustamakkara suussa. Hänen isänsä myi mustaamakkaraa Tampereella vuosikymmeniä. Kun isä kuoli, Maunuaho jatkoi siitä, mihin isä jäi.

Ensimmäisen mustanmakkaransa Maunuaho myi kuusivuotiaana.

– Isä lähti hakemaan uutta laatikkoa, ja minä jäin vahtimaan makkaroita. Yhtäkkiä paikalle tuli ostaja. Olin kovin ylpeä, kun sain tehtyä onnistuneet kaupat.

Yhtä asiaa pieni tyttö jäi silti ihmettelemään. Mistä ostaja oli arvannut, että pikkuinen myyjä oli mustanmakkaran myyjän tytär?

Vähän päästä tuli isä laatikon kanssa ja kertoi tytölleen vastauksen: ”sun hampaat on ihan mustat”.

Kolmen kopla

Mustaamakkaraa tekevät tällä hetkellä Tapola, Savupojat ja Kestiherkku.

Tapolaa saa mm. Tammelantorilta, Laukontorilta ja marketeista.

Savupoikien mustaamakkaraa myydään mm. marketeissa ja Kauppahallissa.

Kestiherkun grillattavia mustiamakkaroita saa ainakin Tammelantorilta ja Tuomiokirkonkadun K-marketista.

Kolmesta tuottajasta Tapola on suurin.

Tapolan Tammelantorin grilliin voi tutustua netissä ja Facebookissa: http://www.tapolatammelantori.com/

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ilmiö

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat