Paikalliset

Hiedanrannassa viljellään nyt virtsalla

Hiedanrannassa kokeillaan nyt virtsan mahdollisuuksia viljelyssä.

Marjo Rämö

Tampereen Hiedanrannassa hyödynnetään erottelevien kuivakäymälöiden ja -pisuaarien virtsaa peltoviljelyssä. Kokeilut ovat osa elokuussa käynnistynyttä Hierakka-hanketta, jossa kerätään tietoa virtsan lannoitekäytön pitkäaikaisvaikutuksista. Samalla edistetään virtsan lannoitekäyttöä ja myönteisempää asenneilmapiiriä.

Hierakka-hanke järjestää Hiedanrannassa tapahtumia kaupunkilaisille, viranomaisille ja asiantuntijoille sekä esittelee koepeltoja. Hankkeen toivotaan vauhdittavan ravinnekiertoa kaupungeissa ja edistävän kiertotaloutta tukevia periaatteita kaupunki- ja yhdyskuntasuunnittelussa. Toiminta on jatkoa 2016 päättyneelle BIOUREA-hankkeelle, jossa kuivakäymälöistä kerätyllä virtsalla lannoitettiin ohrapeltoa Mikkolan tilalla Iittalassa ja Sipilän tilalla Kangasalla.

Tampereen Hiedanrannasta kaavaillaan 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosaa. Ennen rakentamista kiertotaloutta edistetään konkreettisin kokeiluin. Yhteisöille, yrityksille ja oppilaitoksille on annettu mahdollisuus toteuttaa erilaisia kehityshankkeita alueella. Ensimmäisiä käytännön toteutuksia olivat Kulttuuritila Kuivaamon 13 erottelevaa kuivakäymälää ja viisi vedetöntä urinaalia. Kuivaamon järjestelmä riittää palvelemaan noin tuhatta kävijää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat