Paikalliset

Dekkari vie vapaa-ajan monessa ammatissa – Nyt esikoisen pyöräytti tamperelaisen psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä

NÄKÖKULMA Dekkari vetää kirjoitustöihin työpäivän jälkeenkin. Nyt esikoisensa pyöräytti tamperelaisen psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijä.

Hannu Peltonen

Suomalaisen dekkarin osaajien pohja on poikkeuksellisen moniammatillinen.

Vuodesta toiseen myyviä menestysdekkareita kirjoittavat muun muassa uutisankkuri, entinen tietotekniikkakeskuksen pääoperaattori, rikostoimittaja ja kirjastonhoitaja.

Miksei Matti Röngän, Seppo Jokisen, Jarkko Sipilän ja Markku Ropposen joukkoon mahtuisi yksi psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijäkin.

– Työ on varmasti muokannut näkökulmia. Päivätyössäni kohtaan ihmisen selviytymistaistelun ja tragedian, ja se varmasti vaikuttaa siihen, miten tarkastelen elämää ja ympäristöäni – miten kirjoitan elämästä ja ihmisistä, kertoo Jaakko Melentjeff.

Ylöjärveläisen, mutta Tipotiellä nuorten psykiatrian poliklinikalla työskentelevän Melentjeffin esikoisteos Hukkuneet ilmestyi tänä vuonna Atenan kustantamana.

Nopeasti rajojen yli liikkuvassa trillerissä pohjoismaalaiset poliisit selvittävät eri maissa rantavedestä löytyneiden ruumiiden taustoja.

Vaikka yksi tutkintaryhmä toimii Tampereella, löytyy tapausten taustalta lopulta ajankohtaisia ja kansainvälisiä ulottuvuuksia.

52-vuotiaan Melentjeffin tie julkaisseiden dekkarikirjailijoiden joukkoon on ollut pitkä ja vaatinut sitkeyttä. Ensimmäisen käsikirjoituksensa hän lähetti kustantajalle vuonna 1995. Hukkuneet-teoksen henkilöitä esiintyi jo dekkariaihiossa, jota hän työsti kymmenen vuotta 2000-luvun alussa.

– Heinäkuussa 2015 päätin lähettää tekstin vielä pariin kustantamoon, joista toinen oli Atena, ja sitten tyytyä kohtalooni. Sain hylkäyskirjeen, mutta kustantaja oli tykästynyt henkilöihin ja ehdotti uuden käsikirjoituksen tekemistä niiden ympärille, kertoo myös Viita-akatemiasta kirjoitusoppia hakenut Melentjeff.

Melentjeffin mukaan hänen päivärutiiniinsa kuuluu nykyisin kaksi työvuoroa. Päivätyössä käyvän on etsittävä ajat kirjoittamiseen illoista, viikonlopuista ja loma-ajoista.

– Kirjoittaminen on kanava, jota kautta voin käyttää mielikuvitustani ja toteuttaa luovaa puolta itsestäni. Se on kuin urheilusuoritus, johon valmistautuu mentaalisesti hyvissä ajoin pitkin päivää.

Hukkuneet-teoksen jatko-osa on parhaillaan tekeillä. Tähtäimessä on kirjasarja samoilla henkilöillä. Ajatus työpäiväisestä kirjoittamisesta kiehtoo. Tosin vapaa kirjailija -nimikkeen voi ymmärtää myös toisinpäin.

– Jos menestystä tulee, toki haluaisin kirjoittaa päätyökseni. Toisaalta luulen, että olen juuri nyt se vapaa kirjailija, kun toimeentuloni ei nojaa kirjamyyntiin.

Jaakko Melentjeff

52-vuotias ylöjärveläinen

työskentelee sosiaalityöntekijänä Tampereen kaupungin psykiatrian poliklinikalla nuorten aikuisten työryhmässä

harrastukset shakki ja työmatkapyöräily

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat