Paikalliset

Tamperelaisen Nurmen Pertin mukaan on nimetty sali Thaimaassa

URHEILU Chitalada Finlandin päävalmentaja ja puheenjohtaja Pertti Nurmen mukaan on nimetty oma sali thainyrkkeilyn kotimaassa.

Valmentaja Pertti Nurmi esittelee täyttä palkintoseinää.

Joel Oikari

Suomessa potku- ja thainyrkkeily eivät ole kovinkaan tunnettuja lajeja. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö näitten lajien parista löytyisi kansainvälisiä menestyjiä. Noin 40 vuotta kamppailulajeja harrastanut Pertti Nurmi tietää tämän omasta kokemuksesta.

– Oppilaani ovat voittaneet useita Suomen-, Pohjoismaiden-, Euroopan- ja maailmanmestaruuksia niin amatööreissä kuin ammattilaisissa. Lisäksi ansaittuina on Thaimaan stadionien mestaruuksia ja kamppailulajien ainoa Sportaccord Combat Games -kultamitali Suomessa.

Nurmi aloitti kamppailulajiharrastuksensa 13-vuotiaana 1977. Judoa hän harrasti seitsemän vuoden verran ja karatea kuusi vuotta. Pääasialliseksi mielenkiinnon kohteeksi nousivat kuitenkin potku- ja thainyrkkeily.

– Aikoinaan halusin aloittaa karatella, mutta siellä kun ei vastattu puhelimeen, aloitinkin judolla, naurahtaa Nurmi.

Siirto potkunyrkkeilyn pariin tapahtui 1980-luvun puolessa välissä, ja Nurmi sai ensimmäisen asteen mustan vyön ensimmäisten joukossa Suomessa.

Thainyrkkeilyn valmentaminen alkoi 1990-luvun alkupuolella. Oppinsa thainyrkkeilyyn Nurmi on hakenut lajin emämaasta Thaimaasta.

Paikallisten tähtien kanssa harjoittelut käytiin raaoissa oloissa. Esimerkiksi peseytymistilat koostuivat vesikaukaloista, joista pienet kalat söivät pois hyttysten toukkia. Lajin kotimaassa harjoittelu kuitenkin kantoi hedelmää, ja Thaimaasta löytyy Nurmen mukaan nimetty salikin, Pertti-Gym.

Thaimaalaisten parissa arvostus myös näkyy muun muassa Thaimaan suurlähetystön kutsuissa Thaimaan kuninkaan syntymäpäivien ja kansallispäivän kunniaksi järjestettyyn vastaanottoon Helsingissä.

Viime aikoina Nurmesta ja salista on myös kirjoitettu juttuja Thaimaan thainyrkkeilylehdissä, joita luetaan jokaisella Thaimaan thainyrkkeilysalilla ja lajista kiinnostuneiden parissa.

Thaimaan reissujen lisäksi Nurmi nimeää uransa kohokohtina valmentajana nähtävän kehityksen, saavutetut maailmanmestaruudet ja Sportaccord Combat Games -kultamitalin.

– Valmentaessa itsestään joutuu antamaan paljon, mutta se on myös palkitsee. Yhteinen henki on läsnä niin voitossa kuin häviössä, kuvailee Nurmi.

Nurmi on toiminut puheenjohtajana ja päävalmentajana Chitalada Finland -nimisessä tamperelaisessa kamppailu-urheiluseurassa 1980-luvun loppupuolelta lähtien.

Liittotasolla Nurmi on toiminut aiemmin vuosia sekä Suomen Potkunyrkkeilyliiton-, että Suomen Muaythai -liiton hallituksissa. Suomen Muaythai -liitossa Nurmi toimi pari vuotta puheenjohtajana.

Huomattavana muutoksena uransa aikana Nurmi on nähnyt miten yleinen suhtautuminen kontaktilajeihin on muuttunut.

– Aikoinaan kamppailulajeja harrastavat nähtiin väkivaltaisina henkilöinä, ja saatettiin rinnastaa jopa rikollisuuteen. Nyt kamppailulajeista on tullut koko kansan kuntoilumuoto, toteaa Nurmi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat