Paikalliset

Yhdeksänvuotias Elisabet on pyöräilyn superlupaus  – "Treenaaminen helpottuisi, jos Tampereella olisi sisävelodromi"

URHEILU Tamperelainen yhdeksänvuotias Elisabet Kapanen tykittää voitosta toiseen. Treenaaminen helpottuisi, jos Tampereella olisi sisävelodromi-kenttä.

Seppo ja Elisabet Kapanen suuntaavat viikonloppuna kisoihin iloisin mielin. Tavoitteena on voittaa vain kultaisia mitaleja.

Sonja Sivonen

Tamperelainen Elisabet Kapanen on yhdeksänvuotias pyöräilyn superlupaus. Hän on aloittanut kilpapyöräilyharrastuksen viime syksynä, ja jokainen harjoittelun aloittamisen jälkeen pyöräilty kilpailu on tuottanut tulosta.

– Elisabet on voittanut kahdet pyöräilyn SM-kilpailut, joihin hän on osallistunut, hymyilee tytärtään valmentava Seppo Kapanen.

Kapaset ovat matkanneet jälleen viikonlopuksi Syötteelle tunturimaisemiin taistelemaan juniorien Suomen mestaruuksista.

– Pyöräilen lauantaina tunturialueen mäkisillä reiteillä ensin yksin ajettavan aika-ajon, joka on 7,5 kilometrin reitti. Sunnuntaina kisaan muita vastaan yhteislähdössä 20 kilometrin pituisella reitillä, kertoo Elisabet.

Tavoitteena on tietenkin voittaa Suomen mestaruus.

– Yleensä pyöräilen 7,5 kilometriä riippuen sääolosuhteista noin 15 minuuttiin. Yhteislähdöstä tykkään aika-ajoa enemmän, koska siinä voi taktikoida ja tykittää ryhmän kärjessä, Elisabet toteaa.

Isä-Kapanen kertoo tyttärensä vahvuuden olevan rohkeus irrottautua kilpailusiskoista tai -veljistä vetämään ryhmää.

– Olemme käyneet kisoissa muun muassa Virossa, Ruotsissa ja Tanskassa Randers Bike Weekillä, mistä Elisabetille irtosi oman ikäluokan voitto tyttöjen sarjassa. Hän on lyönyt pyöräilyajoissa myös useat ikäisensä pojat, isä-Kapanen kertoo.

Elisabetille on asetettu tulevaisuuteen tavoite nuorten olympialaisista.

Elisabetin ja Sepon viikko-ohjelmaan kuuluukin viitenä päivänä pyöräily, ja kaksi päivää on jätetty vapaaksi palautumiseen.

– Treenaamme kahdeksan tuntia viikossa. Pyöräilyä olisi helpompi treenata ympäri vuoden, jos Tampereelle rakennettaisiin sisävelodromi, Seppo Kapanen toteaa.

Seppo Kapasen mukaan Suomen kilpapyöräilijämäärät ovat laskussa, mikä johtuu huonoista treenimahdollisuuksista.

– Suomi ei menesty kilpapyöräilyssä, koska pyöräilyseurat eivät tee juniorityötä. Olen tämän vuoksi perustamassa syksyllä Tampereelle pyöräseuraa juniorityön edistämiseen, Seppo Kapanen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat