Paikalliset

"Muutos koskee noin 22 000 työtöntä Pirkanmaalla" – Tampereelta johdetaan tänään alkavaa työllisyyskokeilua

TYÖTTÖMYYS Kymmenen Pirkanmaan kuntaa vastaa kokeilun ajan osan työnhakijoiden työllisyyspalveluista.

Tampereen kaupunkiseudun työllisyyskokeilun ohjelmajohtaja Regina Saari ja kehitysjohtaja Mika Itänen muuttivat uusiin työtiloihin Tullintorille heinäkuun lopulla. Kauppakeskuksen kolmannen kerroksen tiloissa palvellaan myös asiakkaita.

Sonja Sivonen

Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet kesällä niin Pirkanmaan työ- ja elinkeinotoimistolla kuin Tampereen kaupungillakin. Tampereen kaupungille on siirtynyt TE-toimistolta 56 työntekijää 1.8.2017–31.12.2018 järjestettävän kokeilun ajaksi, ja osa kaupungin työllistymistä edistävien palvelujen asiakaspalvelutiloja on myös muuttanut uusiin tiloihin muun muassa Tullintorille. Kevät on mennyt valmistellessa asiakaslähtöisiin ja vaikuttavampiin työllisyyspalveluihin tähtäävää kokeilua.

– Kymmenen Pirkanmaan kuntaa on vastannut elokuun alusta alkaen Kelan työttömyystukiin oikeutettujen työnhakijoiden työllisyyspalveluista. Kokeilussa eivät ole siis mukana työttömyyskassojen tukiin oikeutetut työnhakijat, selvittää ohjelmajohtaja Regina Saari Tampereen kaupungilta.

Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellisessa kokeilussa ovat mukana Pirkanmaalta Tampereen kaupunki, Kangasalan kunta, Lempäälän kunta, Nokian kaupunki, Oriveden kaupunki, Pirkkalan kunta, Vesilahden kunta, Ylöjärven kaupunki, Sastamalan kaupunki ja Punkalaitumen kunta. Nämä kunnat kehittävät kokeiluaikana yhteistyössä uudenlaisia työllistämispalveluja.

– Muutos koskee Pirkanmaalla noin 22 000 työtöntä työnhakijaa, ja Tampereella heistä asuu noin 15 000. Tavoitteena on vähentää etenkin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyttä ja tuoda säästöjä kuntien työmarkkinatukiosuuksiin, Saari kertoo.

Asiakaspalvelussa on elokuussa siirtymävaihe, jolloin asiakastiedot siirretään TE-toimistosta asteittain asiakkaiden kotikuntiin. Kunnat ottavat heille siirtyviin asiakkaisiin yhteyttä viimeistään 29. syyskuuta mennessä.

– Kohderyhmään kuuluvat saavat omasta kunnastaan yksilöllistä työllistymistä edistävää palvelua ja henkilökohtaisen omavalmentajan. Hän kartoittaa asiakkaan kanssa yhdessä tilanteen ja tukee työnhaussa henkilökohtaisesti, Saari toteaa.

Kokeilun uusiin työllistymistä edistäviin tapoihin kuuluvat muun muassa digitaaliset palvelut. Asiakkaalle tarjotaan kuitenkin myös mahdollisuus tavata asiakaspalvelija kasvokkain.

– Uskon, että tiivis henkilökohtainen palvelu tuo hyviä tuloksia. On tarkoitus ohjata työnhakija hänelle sopivalle polulle, jos työllistymiskynnys ei heti ylity. Joskus se voi olla esimerkiksi lisäosaamisen hankkimista tai ammatillista kuntoutusta, Saari toteaa.

Työllistymistä edistävien palveluiden kirjoa pyritään laajentamaan kokeilun myötä.

– Kartoitamme tämän vuoden aikana, mitä palveluja asiakkaamme tarvitsevat. Ensi vuonna niitä voidaan jo kokeilla käytännössä. Uusien tapojen hyödyntämistä voidaan jatkaa kokeilun jälkeen, jos tulokset ovat positiivisia, Saari toteaa.

Työttömyysetuuteen muutoksella ei ole vaikutuksia. TE-toimiston kanssa sovituista työnhakuun liittyvistä tapaamisista, palveluista tai tehtävistä on huolehdittava sovitusti määräaikaan mennessä, jotta työttömyysturvaan ei tule katkoksia.

Alueellinen työvoima- ja yrityspalvelujen kokeilu

Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu tähtää siakaslähtöisiin ja vaikuttavampiin työllisyyspalveluihin 1.8.2017–31.12.2018.

Kokeilu pohjustaa työvoima- ja yrityspalveluiden järjestämisvastuun siirtymistä maakunnille vuoden 2019 alusta alkaen.

Kokeilualueita on Suomessa yhteensä yhdeksän, ja Pirkanmaan kokeilu on niistä suurin. Kokeilua johdetaan Tampereelta.

Muutos perustuu lakiin julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden alueellista tarjoamista ja työelämäkokeilua koskevasta kokeilusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat