Paikalliset

Kolumni: Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja: Osa terveydenhuollon ammattilaisista manipuloi potilaiden seksuaalista suuntautumista

Keväällä paljastui poliisien avoimen rasistinen fb-ryhmä. Mediakohun keskellä selkiytyi periaate, että poliisilta edellytetään samaa nuhteettomuutta yksityiselämässä kuin virkaroolissakin, ettei poliisin uskottavuus viranomaisena kyseenalaistu. Kun syrjintää tapahtuu, siihen tulee puuttua, oli syrjijä ammattilainen tai yksityishenkilö. Näinhän sen pitäisi mennä.

Ikävä kyllä, kaksinaismoralistinen rooliristiriita on yhä luvallista terveydenhuollon ammattilaisille. On selvää, että psykologi syyllistyy hoitovirheeseen, jos hän yrittää manipuloida potilaansa seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä. Tällöin hän toimiisi ammattietiikkaansa vastaan. Sen sijaan samainen ammattilainen voi yksityishenkilönä työaikansa ulkopuolella ’’eheyttää’’ potilaita ilman seuraamuksia. Neuvontapalvelussamme kohtaamme näitä rikkimenneitä ihmisiä, jotka ovat täpärästi välttyneet lähtemästä oman käden kautta.

Vastaavasti esimerkiksi poliitikkona toimiva ammattilainen voi seurauksetta puhua julkisuudessa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien vastaisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä, kunhan huolehtii siitä, että ei esiinny ammattinimikkeellä vaan poliitikkona. Korostan, että valtaosa terveydenhuollon ammattilaisista pyrkii edistämään kaikkien ihmisten hyvinvointia, mutta joukkoon mahtuu myös niitä, joiden kapea maailmankuva vaarantaa ihmisten terveyden.

Valitettavasti nk. puoskarilaki on jäänyt sote-uudistuksen jalkoihin. On tärkeää, että maallikot tai maallikkoina esiintyvät ammattilaiset eivät saa vaarantaa ihmisten terveyttä esimerkiksi ”eheyttämällä”. Tästä syystä kokoamme luottoterapeuttien listaa, ettei matkalla omaksi itsekseen oleva altistu henkiselle väkivallalle, vaan saa sensitiivistä, asianmukaista hoitoa. Ihminen tarvitsee tukea tullakseen sinuiksi itsensä kanssa – ei pahoinpitelyä, jossa ihmisarvo mitätöityy.

Lain suojan parantuessa me kaikki etsimme yhä rajoja sanoille ja teoille. Tarvitaan selkeitä puuttumisen keinoja, ettemme pelaa rulettia ihmisten elämillä.

Mikko Väisänen

Pirkanmaan Seta/Sinuiksi-palvelu

toiminnanjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat