Paikalliset

Tähän nousee todellinen maisemasauna – "Kuka tahansa voi käydä lämmittämässä"

SAUNA Hiedanrannan Möljän kupeeseen suunnitellaan ei-kaupallista yhteisösaunaa, jossa ovia ei pidetä lukossa.

Sauna yhdistää! Daniel Preiss, Francesca Allievi, Katja Hynninen, Harri Tuominen ja Kaisa Mattila ovat tutustuneen Möljän Sauna -hankkeen kautta. Kaikille auki oleva ei-kaupallinen sauna on nousemassa komean kaupunkimaiseman äärelle.

Petteri Mäkinen

Hiedanrannan vanhan satamalaiturin eli möljän viereen yleistä saunaa puuhaava vapaaehtoisporukka aikoo löylyihin vielä tämän vuoden puolella.

– Syksyn aikana pitäisi päästä rakentamaan ja jos näin käy, niin myös saunomaan päästää vielä tämän vuoden puolella. Rakennuslupa on haussa, kertoo talkooporukkaan kuuluva Katja Hynninen.

Saunan tekijäporukkaa ovat olleet kokoamassa Hukkatila ry, Mushrooming ry ja Tampereen yliopiston Dwellers in Agile Cities -tutkimushanke. Saunaprojektia tukee Tampereen kaupungin Hiedanranta-hanke.

– Isompia suunnittelutyöpajoja on ollut viisi ja niissä on ollut paikalla 10–30 ihmistä. Sauna on kasannut ympärilleen paljon ihmisiä, jotka eivät ole tosiaan aiemmin edes tunteneet. Uusia ihmisiä tulee mukaan koko ajan, kertoo Hynninen.

Möljän saunaksi nimetylle yhteisösaunalle haetaan nyt logoa suunnittelukilpailulla. Rahoitusta hankkeella ei ole. Materiaaliapua on lupailtu Hiedanranta-hankkeelta. Rakentamishaluisen ja -kykyisen talkooporukankin pitäisi löytyä omasta väestä ja tuttavista.

– Nyt meillä on haussa kiuas sekä ruokaa ja juomaa talkooväelle, kertoo sponsorivastaava Kaisa Mattila.

Loppukeväällä alkaneen suunnitteluprojektin aikana 10–12 hengelle tarkoitettu sauna on siirtynyt ponttooneilta kuivalle maalle. Ideologiasta ei ole silti tingitty.

– Ajatus on se, että sauna on kaikille avoin ja sen voi kuka tahansa käydä lämmittämässä, vakuuttaa Harri Tuominen.

Sauna on kaikille avoin ja sen voi kuka tahansa käydä lämmittämässä.”

Tuominen uskoo, että upeat näkymät Lielahden pohjukasta kohti Pispalaa ja Tampereen keskustaa tarjoavalle saunalle löytyy käyttäjiä.

Tuomisen mukaan vapaaehtoisporukassa riittää uskoa siihen, että yhteiseksi omaisuudeksi talkoiltu sauna ei ole palanut viikon kuluttua sen avajaisista. Käyttäjiin pitää iskostaa sellainen henki, että paikat jätetään parempaan kuntoon kuin ne olivat saunomisen alkaessa.

– Saunalla pitää olla selkeät lämmitysohjeet ja savukaasumittari piipussa, ettei sitä lämmitetä liikaa, listaa Tuominen.

Merenkulkutermi möljä tarkoittaa satama-aallonmurtajaan liitettyä laituria. Hiedanrannan möljässä on ollut muun muassa tukinlastauspaikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat