Paikalliset

Tampereelta muuttava Minna Sirnö: Kulttuuri-Tampere saa enää kasin

Minna Sirnö karistaa kohta Mansen pölyt jaloistaan. Tampere säilyy silti lämpimänä mielessä.

Vasemmistoliiton ex-kansanedustaja ja ex-kaupunginvaltuutettu Minna Sirnö pakkailee viimeisiä muuttolaatikoita Pispalan kodissaan. Edessä on muutto Helsinkiin.

Sirnöstä tulee siis stadilainen, mutta jotain silti jää synnyinkaupunkiin.

– Kiinnekohta Tampereelle jää, sillä laitamme asunnon vuokralle. Ikävä tulee tätä kaupunkia. Mulla on identiteettikriisi Helsingin suhteen: että minusta tulee helsinkiläinen, tuntuu aika vieraalta. Aion pysyä manselaisena landepaukkuna, tunnustaa Sirnö haikeana.

Sirnö aloitti kesällä Suomen Näytelmäkirjailijaliiton toiminnanjohtajana. Tampereella hän on asunut ikänsä, ja pitkän linjan politiikan ja kulttuurin vaikuttajana hän antaa Tampereen kulttuuri-ilmapiirille kouluarvosanan kahdeksan.

– Kymmenen vuotta sitten olisi antanut lähemmäs kymppiä. Meillä on mahtava menneisyys kulttuurin saralla. Jotenkin tuntuu, että olemme kulttuurin suhteen jääneetkin sinne. Tampereen kaupungin pitäisi tehdä rohkeampia linjanvetoja kulttuurin tulevaisuudesta, arvioi Sirnö.

– Isot teatterit kukoistavat, musiikissa on edelleen kiinnostavia ilmiöitä, löytyy menestyviä kirjailijoita ja niin poispäin, mutta uusi visio puuttuu. Eikä tämä ole pelkästään Tampereen ongelma.

Sirnön mielestä ei riitä, että rakennetaan vaikkapa hyvä esiintymis- tai näyttelypaikka. Hänen mielestään pitää olla myös tiloja tekijöille, taiteilijoille.

– Tampereella on edelleen huutava pula harjoitus- ja työtiloista. Vanhoihin teollisuustiloihin kannattaisi niitä saneerata. Ymmärrän toki että tiiliseinien sisälle on tuotu paljon kaupallista toimintaa, mikä on elinkeinoelämän monipuolisuuden kannalta tärkeätä.

Kulttuurisista saavutuksista Sirnö nostaa esiin monipuolisen ja elinkelpoisen festivaalien nipun. Myös kulttuuritarjonnan monipuolisuutta hän pitää hyvänä Tampereella.

– Isot ilmiöt, kuten Manserock, vaikuttavat edelleenkin. Toisaalta kulttuuri on pirstaloitunut pienempiin ilmiöihin. Kulttuurin tekeminen on myös helpottunut ja erilaisia alakulttuureja on syntynyt.

Sirnö peräänkuuluttaa kaupungilta lisää panostuksia laajaan kulttuuritekijöiden kenttään: mahdollisuuksia ja tiloja luomiseen.

– Taiteen ja kulttuurin hienous on, että pitää sallia myös erehdykset. Illuusio siitä, että tanhukerho pyörii ilman vetäjää, ei toimi. Ammattilaisilla pitää olla mahdollisuus luomiseen. Ja pitää muistaa että menestyvässä kunnassa kukkii luovuus.

Helsinkiin siirtyessään Sirnö jättää politiikan näyttämöt. Vaikka Helsingissä on jo vähän kyselty... Pitkän poliitikko-uransa – 26 valtuustovuoden – päätteeksi hän ei malta olla kommentoimatta vanhan kotikaupunkinsa menoa.

– Olen pettynyt pormestarijärjestelmään sekä tilaaja–tuottaja-malliin. Se ei ole lisännyt valtuuston valtaa, vaikka niin piti käydä. Sillä ei myöskään ole edistetty kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia, vaikuttaminen on näennäistä. Kaupungista ollaan tekemässä liikelaitosta, eikä tajuta ettei hintalappua voi laittaa sille, jos toinen koskee toista tai hoidettava mummo vaatii muutaman sanan lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat