Paikalliset

Jo 12-vuotiaat myyvät Tampereella huumeita – "Rikoskierre voi kehittyä nopeasti vakavaksi"

HUUMEET Rikoskierre voi alkaa varhain ja kehittyä nopeasti vakavaksi.

Rikoskomisario Ari Luoto ei löydä tarpeeksi tehokkaita keinoja nuorten huumekaupan lopettamiseen Tampereella.

Sonja Sivonen

Huumeita voi ostaa Tampereella jopa 12–13-vuotiailta. Katukaupassa huumekauppiaat kohdistavat tarjontansa suurimmaksi osin myös nuorille.

– Varhainen syrjäytyminen on tärkeimpiä syitä huumausaineiden myynnin ja käytön pariin ajautumisessa. Rikoksen tielle on matalampi kynnys lähteä, jos esimerkiksi koulu ei suju tai on loppunut kokonaan, eikä töitä ole. Huonosti voiva perhe on myös riskitekijä rikollisuuden tielle lähtemisessä, toteaa rikoskomisario Ari Luoto.

Kovempiin huumausainerikoksiin syyllistyvät Tampereella nuoria enemmän keski-ikäiset. Poliisin tilastot osoittavat, että huumausaineiden käyttö on kasvanut Tampereella vuosista 2013–2014.

– Vuonna 2015 ja 2016 huumeiden käyttö on pysynyt yhtä korkealla tasolla. Tilasto on kuitenkin aina tulkinnanvarainen, koska poliisin resurssit paljastaa tietyn rikostyypin tapauksia voivat vaihdella vuosittain. On myös sattumanvaraista, kuinka paljon rikollisia saadaan kiinni, Luoto toteaa.

Myydyissä huumausainemäärissä on nähtävissä kasvusuuntausta Tampereella. Synteettisten aineiden ja muuntohuumeiden muunnoksien kirjo kasvaa myös koko ajan, eikä poliisi pysy uusien huumevariaatioiden perässä tarpeeksi tehokkaasti.

– Huumekaupasta on tullut helppoa esimerkiksi Tor-verkon kautta. Huumekauppiaat voivat tilata suuria määriä aineita suoraan kotiovelle, Luoto valittelee.

Huumeiden myymiseen ja käyttöön liittyy useita riskejä.

– Myyjä ja käyttäjä eivät voi olla täysin varmoja, mitä aine oikeasti sisältää. Suuri huumausainelasti voi osoittautua myyjälle arvottomaksi, tai poliisi voi takavarikoida aineet, ja hänelle voi jäädä maksettavaksi suuria velkoja. Käyttäjä voi taas altistua yliannostukselle, Luoto selvittää.

Huumerikollisuus poikii merkittävästi lisärikollisuutta Tampereella.

– Huumekauppiaalle tai -käyttäjälle voi aiheutua suuria velkoja, joita voidaan maksaa esimerkiksi pikavipeillä. Tyypillisiä huumeisiin liittyviä rikosmuotoja ovat omaisuusrikokset, petokset ja ryöstöt. Huumeiden käyttöä rahoitetaan muun muassa ajoneuvovarkauksilla ja asunto- ja liikemurroilla, kertoo Luoto.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat