Paikalliset

Lutkamarssi: vähäpukeinen nainen ei ole vapaata riistaa

Varpu Jutila ja Pieta Hyvärinen (oik) osallistuvat lauantaisen lutkamarssin järjestelyihin. Lutkamarssi on kansainvälinen liike, jossa muistutetaan, että seksuaalisesta väkivallasta ei saa koskaan syyllistää uhria.

Marjo Rämö

Onko olemassa vaate, joka suojelee raiskaamiselta? Kävisivätkö kainaloihin ulottuvat mummokalsarit, villahousut tai musta ulsteri?

Tampereen yliopiston opiskelijat Varpu Jutila ja Pieta Hyvärinen pudistavat päätä. Tuskin on olemassa suojavaatteita rikollisia vastaan.

– Naisia raiskataan mitä erilaisimmissa vaatteissa, he sanovat.

Torontolainen poliisi Michael Sanguinetti on naisten vaatteista eri mieltä. Hän totesi tämän vuoden tammikuussa, että seksuaaliselta väkivallalta välttyy, jos ei pukeudu kuin lutka.

Lausahdus oli tarkoitettu neuvoksi Yorkin yliopiston naisopiskelijoille. He kuitenkin pöyristyivät lausahduksesta.

Syntyi SlutWalk eli lutkamarssi.

3. huhtikuuta kolmetuhatpäinen mielenosoitusjoukko vyöryi Toronton poliisin päämajalle muistuttamaan, että seksuaalinen väkivalta on yksinomaan tekijän vastuulla.

Lutkamarssit ovat levinneet kesällä ympäri maailmaa. Lauantaina 6.8. marssitaan Tampereella.

Varpu Jutila ja Pieta Hyvärinen ovat olleet mukana mielenosoituksen talkoojoukoissa.

– Kyllä Suomessakin on näkynyt lausuntoja, että pukeutuminen, humala tai kävely syrjäisellä kadulla ovat olleet syitä siihen, että on joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi. Haluamme kertoa tällä mielenosoituksella, että kaikilla on oikeus kulkea rauhassa kaduilla riippumatta hameenhelman pituudesta.

– Kanadalaispoliisin lausunto on myös miehiä halventava. Voiko paljaan pinnan näkeminen aiheuttaa miehessä sen, että tulee aivan vastustamaton halu tehdä väkivaltaa? Jutila kysyy.

Karnevalistinen mielenosoituskulkue lähtee liikkeelle kello 14 Frenckellin aukiolta. Kulkue menee Hämeenkatua ja Itsenäisyydenkatua pitkin Sorsapuistoon.

Sorsapuistossa voi istua marssin päätteeksi piknikillä, kuunnella musiikkia ja rumpuryhmän soittoa. Jatkot pidetään iltaseitsemästä alkaen kulttuurikahvila Hertassa.

Mielenosoitukseen odotetaan noin tuhatta osallistujaa.

– Toivomme, että mahdollisimman moni osallistuu kulkueeseen. Mukaan voivat tulla niin miehet kuin naisetkin. Perheestäni marssii toivottavasti kolme sukupolvea: äiti, minä, sisareni ja hänen tyttärensä, Jutila sanoo.

Maailmalla järjestetyissä lutkamarsseissa on nähty provosoivia vaatteita, paljasta pintaa, mutta myös ihan tavallisia vaatteita.

– Emme tiedä vielä, mitä laitamme päälle. Ehkä jotakin karnevalistista. Toivomme, että kulkueessa on erilaisia vaatteita, ja ihan arkisiakin asuja. Kulkueen tarkoitushan on kertoa, että haluamme kulkea rauhassa kaduilla omissa vaatteissamme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat