Paikalliset

”Miksi tavara-asema kiilasi Morkun?”

RAKENNUS Tampereen tammelalaiset ry pitää Morkkua tärkeämpänä kuin tavara-asemaa. Nyt kumpaakin uhkaa purkaminen.

Morkun suojeluesityksen takana ovat Tampereen tammelalaiset ry:n lisäksi Jotain odottamatonta ry ja Tampereen Underground Nyt -yhteisö, jotka haluaisivat Morkusta avoimen kulttuuritilan.

Petteri Mäkinen

Rautatieläisten seuraintalo Morkun suojeluhanke on saanut jälleen tulta alleen.

Tampereen tammelalaiset ry ja alueen kulttuuriväki ihmettelee, miksi Morkkua ollaan edelleenkin purkamassa, vaikka Tampereen vanhan tavara-aseman siirtämisestä sen paikalle onkin jo käytännössä luovuttu.

– Morkun purkaminen olisi tyystin epäjohdonmukaista, kun tavara-asemaa ei enää ollakaan siirtämässä ja tie kulkee jo Morkun ja tavara-aseman välistä, sanoo Tampereen tammelalaiset ry:n puheenjohtaja Pasi Ylinen.

Tampereen tammelalaiset on tehnyt yhdessä kulttuuriyhdistys Jotain Odottamatonta ry:n ja Tampereen Underground Nyt -yhteisön kanssa Pirkanmaan ELY-keskukselle esityksen Morkun suojelemisesta lakiperusteisesti. Lailla rakennusperinnön suojelemisesta Tampereella on suojeltu tähän mennessä vain Finlaysonin tehtaat, Tirkkosen talo, Kauppahalli ja Grand Hotel Tammer.

Viime vuonna valmistuneessa asemakaavassa Morkun purkaminen mahdollistettiin tavara-aseman siirron alta. Siirto laitettiin jäihin sen kohonneen hinnan takia.

Nyt Morkunaukiosta ja Ratapihankadusta tehdään uutta asemakaavaa, jossa Morkun purkaminen on edelleenkin tavoitteena. Samassa yhteydessä on tarkoitus päättää myös tavara-aseman tulevaisuudesta.

– Kun Tammelassa on nyt käynnissä monenlaisia rakennushankkeita, niin tänne pitäisi jättää pala vanhaa puu-Tammelaa.

Ylinen on harmissaan siitä, että tavara-asema kiilasi viime vuosien suojelukeskusteluissa Morkun ohi ja nyt kumpikin on suuressa vaarassa tulla puretuiksi uuden rakentamisen tieltä. Ylisen mukaan Morkku on ollut koko ajan Tampereen tammelalaiset ry:n ykkösprioriteetti.

– Morkkuun liittyy paljon inhimillistä historiaa. Se on talkoilla rakennettu seuraintalo ja sillä on pitkä ja värikäs historia osana tamperelaisen työväestön elämää.

Jotain Odottamatonta -yhdistyksen puheenjohtajan Disa Kamulan mukaan Morkku olisi oiva paikka vapaamuotoiselle kulttuuritilalle, joka palvelisi alueen ilman kotipaikkaa olevaa vireää kulttuuritoimintaa.

– Tarkoituksena on saada Morkku samaan käyttöön, missä se oli aiemminkin eli avoimeksi kaupunkitilaksi, jossa voi muun muassa näytellä, laulaa ja tanssia.

Korkeintaan välttävässä kunnossa olevasta rakennuksen korjaamisesta ei ole kustannusarviota.

– Haluamme yhdessä kaupungin kanssa pohtia vaihtoehtoja rahoitukseen. Jos tämän avulla ehkäistään nuorten syrjäytymistä, niin siitäkin tulee säästöä, tietää Kamula.

Kamulan mukaan Morkun kunnostamiseksi on suunniteltu myös EU-tukihakemusta. vaihtoehdoiksi hän heittää yksityiset mesenaatit ja Pirkanmaan kulttuuriperintöä tukevat säätiöt.

Keskusteluun Morkun ja tavara-aseman ensisijaisuudesta Kamula ei halua ottaa kantaa.

Seuraintalo Morkku ja Tampereen vanha tavara-asema on kumpikin rakennettu vuonna 1907.

Morkku

kustannettiin keräysvaroin rautatieläisten harrastustoimintaa varten

valmistui talkootyönä vuonna 1907, suunnittelijana Bruno Granholm

toimi rautatieläisten juhla- ja harrastustilana

päiväkoti vuosina 1922–26

laajennettiin 1950-luvun alussa, 1960-luvulla julkisivuremontti ja öljylämmitys

ollut myöhemmin erilaisessa kulttuurikäytössä muun muassa bänditiloina ja Ahaa-teatterin näyttämönä

jäi tyhjilleen vuonna 2009

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat