Ilmiö

Williamin ja Katen häissä syödään suomalaista marmeladia

Marmeladi kuulia on tehty samalla reseptillä Fazerilla jo yli 100 vuotta. Myös kunikaallisille lähtevät kuulat tehtiin tutun reseptin mukaan. Katja Pietilä esittelee sokeria vaille valmiita kuulia.

Jetro

Fazer valmistaa Iso-Britannian kuninkaallisiin häihin marmeladia.

Fazer valmistaa Finlandia-marmeladia Iso-Britannian prinssi Williamin ja Kate Middletonin häihin. Marmeladit tehtiin Lappeenrannassa.

Huhtikuun lopulla vietettäviin häihin tilattiin Fazerilta 12 rasiaa Finlandia marmeladeja.

Fazerilla ollaan asiasta ylpeitä. Harva nimittäin pääsee valmistamaan makeisia kuninkaallisille.

– Tottakai tämä on hienoa päästä tekemään kuninkaallisille marmeladia. Ylpeä voi kyllä olla, kun ei noita kruunajaisia kuitenkaan kovin useasti ole kommentoi Fazerin henkilöstöassistentti Päivi Mäkitalo iloisena.

Finlandia marmeladit ovat maistuneet Iso-Britannian kuninkaallisille jo pitkään, sillä marmeladeja on ennenkin lähetetty kuninkaallisiin juhliin.

Yli 100 vuotta samanlaisena säilyneellä tuotteella on oma historiansa, mitä Mäkitalo pitää todella kivana asiana.

– Kiva yksityiskohta tämä historiallisuus, että jotain mitä on yli 100 vuotta sitten tehty tehdään vielä nykypäivänäkin.

Kuninkaallisiin häihin lähtenyt marmeladi on täysin samanlaista kuin mitä saa kaupoista.

Valmistus ja laadunvalvonta toki suoritettiin aivan viimeisen päälle, ettei virheille jäänyt sijaa.

Maanantaina lähteneet marmeladit saivat erityiskohtelua.

– Vantaalta asti tultiin valmiit marmeladit hakemaan. Ne vietiin sitten junalla Kluuvikadulle, jossa ne pakattiin häälahjapakkaukseen, Mäkitalo kertoo tapahtumasta.

Marmeladien mukana lähti perinteisesti myös tervehdyskirje, missä hääparia onnitellaan ja mainitaan myös Fazerin tämän vuotisesta 120-vuotisjuhlasta.

Kirjeen kirjoitti Fazerin neljännen sukupolven perillinen Majlen Fazer.

Aikaisemmin marmeladit on tehty Vantaalla.

Vuonna 1999 marmeladien valmistus siirtyi Lappeenrannan Fazerille, jossa valmistetaan vuosittain kaikkiaan 25 miljoonaa marmeladikuulaa, joista 276 kappaletta herkutellaan kuninkaallisten häissä.

Kuninkaalliset marmeladit

Finlandia marmeladin juuret löytyvät yli sadan vuoden takaa.

Vuonna 1902 Englantiin lähetettiin hedelmämarmeladeja tulevan kuninkaan Edward VII:n kruunajaisiin.

Vuonna 1947 kruunajaismarmeladeja lähetettiin häälahjaksi prinsessa Elisabetille.

Vuonna 1948 nimi muutettiin kruunajaismarmeladeista finlandiaksi.

Vuonna 2008 kuluttajien toiveesta finlandia sai takaisin perinteiset makunsa: aprikoosi, mustaherukka, sitruuna, mansikka ja päärynä.

Lähde: www.fazer.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ilmiö

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat