"Pakopaikka avoinna kaikille" – Katso kuvat Lapinniemen tornista

Aleksiina ja Lidia Joki kuuluvat eläinrakkaaseen taiteilijaperheeseen, joka on omistanut 13 koiraa ja 15 kissaa. Lidian sylissä on Demi-koira.

Sonja Sivonen

KULTTUURI Lapinniemen tornissa on taiteilijaperheen kokoontumispaikka ja taidenäyttelyjä.

Joen perhe kerääntyy juhlapäivinä pyöreän pöydän ääreen Lapinniemen torniin viettämään aikaa yhdessä ruuasta nauttien. Lähes 30 vuotta sitten taiteilija Olli Joen ateljeeksi ostettu viisikerroksinen tornirakennus on avattu vuonna 2015 myös yleisölle.

– Entisen vesitornirakennuksen kolme ensimmäistä kerrosta muutettiin myyntinäyttelytiloiksi. Ensimmäinen kerros on eteistilana, ja siskoni Lidia maalaa yleisöltä suljetussa ylimmässä kerroksessa, mistä näkyy näköala Tampereen yli joka suuntaan, kertoo Joen perheen kuopus Aleksiina Joki.

Joet pitävät tiiviisti yhtä, vaikka kaikki perheen viidestä tyttärestä eivät asukaan Tampereella. Perheen äiti Irene ja isä Olli asuvat edelleen tytärten lapsuudenkodissa Takahuhdissa.

– Militza pitää taidegalleriaa Helsingissä, Marinka on muuttanut Espanjaan ja Mia asuu suurperheensä kanssa Toijalassa. Olemme Aleksiinan kanssa tekemisissä päivittäin, kun hän toimii torninäyttelyn galleristina. Minulle on periytynyt isän intohimo maalaamiseen, ja Aleksiina rakastaa taas laulamista, soittamista ja kauneuden parissa työskentelyä, kertoo Lidia.

Vesitornista vuonna 1990 asunnoksi muutetun tilan seinät ovat valkoiset, ja vaaleita sävyjä on tuotu myös sisustukseen. Siskokset kertovat monien yllättyvän tornin sisällöstä.

– Usein luullaan, että tila on yhtenäinen eikä erillisiä kerroksia ole. Monet kokevat miljöön ja taiteen olevan kokonaisvaltainen kokemus. Toisessa kerroksessa on isämme maalauksia. Kolmannessa kerroksessa on isän töitä, valkoinen pyöreä pöytä ja flyygeli, jota soitan esimerkiksi asiakasilloissa. Neljännen kerroksen näyttely on omistettu Lidian luonnonläheisille maalauksille, joissa on monissa eläinhahmoja, Aleksiina kertoo.

Lidia matkustaa usein etelään nauttimaan valosta ja lämmöstä.

– Matkoilta maalauksiin tarttuu mukaan elämän hyviä hetkiä perheen ja ystävien parissa. Tauluistani välittyy levollinen tunnelma ja elämänilo. Maalatessa rauhallinen, valoisa ympäristö antaa tilaa mielikuvitukselle, hän toteaa.

Sonja Sivonen